От х:

Днес в x:

НСИ започват серия от протести в цялата страна

Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести в цялата страна, като етап от преминаването към ефективни стачни действия. 

Първият планиран протест е утре от 8,00 ч. до 8,30 ч. пред сградите на НСИ в София и в страната, съобщиха от КТ "Подкрепа". 

Работните заплати в НСИ от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с COVID кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“. През декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение, възнагражденията изостават чувствително. 

С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати, а през септември министър-председателят призова работещите в статистиката за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна, пишат протестиращите. 

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати.

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на работните заплати в Националния статистически институт с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база. Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата, се казва още в съобщението. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини