От х:

Днес в x:

Трети опит за събаряне на незаконни сгради в летния сарай на Доган в Росенец

Областният управител на Бургаска област Пламен Янев е отправил покани към три общински и две частни дружества за събарянето на незаконните сгради в парка Росенец. Те са част от комплекса на н. Бутамята, известен като летния сарай на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Янев предприема тази стъпка след като и във втората процедура за възлагане на обществена поръчка за събаряне на сградите, обявена от държавата преди месец, отново не се яви нито един кандидат. След провала на първата процедура сумата за събарянето бе значително увеличена. "По тази причина администрацията следва процедурата по закон, а именно чрез отправяне на директни покани към строителни фирми", съобщават от областната администрация в Бургас.

Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три общински дружества, чийто основен предмет на дейност е строителство - "Чистота", "Бургасинвест и "Благоустройствени строежи". Покана е изпратена и до две частни строителни компании, които са проявили интерес към изпълнението на обществената поръчка, но не са подали документи за участие в процедурата по възлагането й.

"Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за "завладяна държава", затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г., е казал Пламен Янев Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи".

В първата процедура за възлагане на обществена поръчка през 2021 г. не бе подадена нито една оферта. Ситуацията се повтори и при обявяването на втория търг. Сега сумата за извършване на дейностите по събарянето е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС, съобщават от бургаската Областна администрация.

Според Пламен Янев три от поканите са отправени към общински дружества, тъй като незаконното строителство е извършено на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи.

Предмет и на третата процедура по възлагане на обществената поръчка е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на на кмета на Бургас Димитър Николов Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват.

След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя му. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да се организира от държавата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини