От х:

Днес в x:

Великобритания прехвърля изтребители "Тайфун" в Полша

Великобритания изпрати в Полша четири изтребителя "Тайфун" за защита на страната от потенциални заплахи от страна на Русия. Това заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс, цитиран от "Мирър".

"В отговор на молбата на нашите полски приятели," тайфуните" на Кралските военновъздушни сили кацат в Полша, докато аз говоря, за да подкрепя нашия съюзник в НАТО на фона на нарастващата заплаха от руска намеса", каза той на конференция на Консервативната партия в Манчестър, цитиран от "Мирър".

Шапс нарече този ход "мощен начин" да покаже на президента Владимир Путин, че Великобритания ще помага на своите съюзници в защитата на свободата и демокрацията.

- Изтребители, които са на въоръжение не само във Великобритания, но и в Германия, Италия, Испания и други страни. "Тайфунът" може да носи ракети "въздух — въздух" и "въздух — земя". Изтребителят може да се издигне на височина над 16 км.

През последните месеци се увеличи напрежението на границата между Полша и Беларус, която влиза в съюзна държава с Русия, което включва създаването на единно отбранително пространство, във връзка с което Варшава започна да увеличава военното си присъствие в този район. Причината е частичното предислокиране в Беларус на силите на ЧВК" Вагнер " след неуспешния бунт в Русия.

Полша, наред с други неща, обвини силите на "Вагнер", че се опитват да преминат границата. В края на август Полша, Латвия, Литва, които имат обща граница с Беларус и Естония поискаха изтеглянето на бойците на ЧВК.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че" Вагнер " споделя опита си с беларуските военни. Той отбеляза през юли, че бойците от ЧВК понякога искат на Запад "да отидат на екскурзия до Варшава.

Двете страни също си размениха обвинения за преминаване на границите с въздухоплавателни средства. Например на 28 септември беларуското министерство на отбраната заяви, че полски хеликоптер е влязъл два пъти във въздушното пространство на страната. Варшава отхвърли тези обвинения.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини