От х:

Днес в x:

Иля Яшин от затвора: Всички ние сме виновни за наполеоновите амбиции на Путин

Политикът и политически затворник Иля Яшин, осъден на осем години и половина затвор по делото за разпространение на „фалшиви новини“ за руската армия, записа призив към участниците във форума Russie-Libertés, който се провежда в Париж на 29 септември -30. Той заяви, че в Русия е установена „реваншистка диктатура“ и не само руснаците, но и цялата световна общност са отговорни за това.

Яшин също призова западните страни да „отделят военнопрестъпниците, завзели властта в Кремъл, от обикновените граждани“, които не подкрепят войната с Украйна.

Meduza публикува целия призив на Яшин.

Казвам се Иля Яшин, аз съм руски опозиционен политик. За съжаление, нямам възможност да се обърна към вас от трибуната на форума, тъй като от миналото лято съм в затвора за публично изказване срещу нахлуването на войските на Путин в Украйна. Властите решиха да ме накарат да млъкна и ме осъдиха на осем години и половина затвор, но аз няма да мълча. Искам моят глас - гласът на руския патриот, който се противопоставя на войната и диктатурата - да бъде чут. За мен е много важно да мога да говоря честно със сънародниците си, дори зад решетките. Но също така прекрасно разбирам значението на диалога със света, така че съм благодарен на организаторите на форума за възможността да говоря с вас.

Атаката срещу Украйна беше възможна по няколко причини. На първо място, това е отговорност на руснаците, включително и моя, като представител на руския народ. За съжаление допуснахме да се създаде реваншистка диктатура у нас и не създадохме ефективни механизми за обществен контрол върху властта и силите за сигурност. Както се казва, пожертвахме свободата в името на реда и просперитета и накрая загубихме и свободата, и реда, и просперитета. Сега те напълно са придобили репутацията на окупатори. Плащането за тези грешки ще отнеме много време.

Но в същото време искам да ви напомня за отговорността на международната общност, която дълги години провеждаше политика на умилостивяване на агресора спрямо режима на Путин и по този начин повтори историческата грешка, която навремето тласна Европа към Втората световна война . В крайна сметка за две десетилетия на Путин му се размина буквално всичко – узурпация на властта и корупция, поражение на опозицията и политически убийства, военни интервенции и анексиране на чужди територии.

„Дуетът между Меркел и Путин в Москва беше успешен“ - това беше заглавието под статията на Deutsche Welle от 16 ноември 2012 г., шест месеца след бруталното разпръскване на митинга на Болотния площад в Москва. Десетки участници в уговорената и мирна среща ще влязат в затвора за различни срокове. По време на посещението си в Москва, за да види Путин, който се завърна на поста си като президент след „рокада“ с Медведев, Меркел се обърна към него не само с „господин президент“, но и с „скъпи Владимир“. Путин отговори, като я нарече „германка, която е модел за нас“.

Да вземем 2015 г., годината след анексирането на Крим, хибридната война в Донбас, отнела хиляди жертви, и трагедията с малайзийския Боинг. Годината на убийството на моя приятел, опозиционния политик Борис Немцов, под стените на Кремъл. През юни 2015 г. Путин беше на работно посещение в Милано и Рим, където се срещна с премиера Матео Ренци и президента на Италия Серджо Матарела. На 10 юни същата година той се среща с папата във Ватикана.

На 28 септември същата 2015 г. той беше на работно посещение в Ню Йорк. Путин изнесе реч на 70-то Общо събрание на ООН и проведе разговори с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президента на САЩ Барак Обама.

На 2 октомври Путин е на работно посещение в Париж за срещата на Нормандската четворка. Той се среща с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел в Елисейския дворец.

На 15-16 ноември 2015 г. Путин лети до Анталия за участие в срещата на Г-20. Там, наред с други неща, той се среща с германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Матео Ренци и британския премиер Дейвид Камерън.

30 ноември - работно посещение в Париж. Участие в 21-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и 11-та среща на страните по Протокола от Киото. Срещи с президента на САЩ Барак Обама при закрити врати, с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това, да напомня, беше годината след анексирането на Крим и трагедията с малайзийския Боинг, в годината на убийството на Борис Немцов.

Путин продължи да остава легитимен президент в очите на Запада през 2020 г., след като организира „референдум за конституцията“, след което „пренастрои“ условията си и получи възможност да продължи да се кандидатира за президент. В същото време независими експерти обявиха безпрецедентен мащаб на фалшификация и 22 милиона анормални бюлетини в гласуването. Същата година Алексей Навални беше отровен. Благодарение на разследващите журналисти се оказа, че Алексей - слава Богу, оцелял - не е единствената жертва на държавните отровители. Въпреки това през 2021 г. на пресконференция след срещата на върха в Женева Байдън каза: „Започнахме двустранен диалог за стратегическата стабилност“.

Руският диктатор беше посрещнат тържествено в световните столици, от него се купуваха петрол и газ, продаваха му се части за оръжейни системи и технологии, възприеман беше като равен. Именно тази политика в крайна сметка създаде у Путин усещане за пълна всепозволеност и абсолютна безнаказаност. Войната вече беше в разгара си и Русия беше снабдена със средства за разпръскване на митинги: едва през юли 2022 г. Европейската комисия обяви, че планира да включи сълзотворен газ, мастило за пръстови отпечатъци, каски, щитове и водни оръдия в новия пакет от санкции . И същите тези хора възмутено питат руснаците: защо не протестирате?

Нека откровено признаем: всички ние, по един или друг начин, напоихме леглото, в което израснаха наполеоновите амбиции на Путин. Всички сме отговорни за последствията. И този проблем също трябва да се реши заедно.

На Запад е общоприето, че руският народ днес единодушно одобрява войната и е жаден за украинска кръв. Смея да твърдя, че това не е така. Да, много мои съграждани са подведени от пропагандата и наплашени от репресии – това е вярно. Но Путин така и не успя да превърне агресията си в народна война.

Огромен брой руснаци заминаха в чужбина, за да не бъдат мобилизирани и да не вземат оръжие. Значителна част от обществото е избрало вътрешната емиграция и мълчи, с основание се страхувайки от наказателно преследване. Войските се комплектуват предимно от наемници, чиято мотивация са парите, и от престъпници, които са вербувани на фронта с обещанието за реабилитация. В същото време просто няма опашки във военната регистрация и службите за вписване, обществен ентусиазъм и други признаци на народна война в Русия.

Но броят на политическите затворници надхвърли хиляда. Много е трудно да се нарисува портрет на средния руски политически затворник, арестуван за антивоенен протест: всички те са толкова различни. Стотици хора са зад решетките. Учители, пенсионери, студенти, работници, регионални журналисти. Социален разрез на цялото ни общество. Това е нашият народ. Казвате: какво означават няколкостотин политически затворници в многомилионна държава? И ще отговоря: стотици хора са много, когато става въпрос за съзнателен избор да жертват свободата, комфорта, здравето, кариерата и общуването със семейството, за да останат в хармония със съвестта си и да не мълчат. Не говорим за няколко дни в мръсна, задушна килия в полицейското управление или дори за 15 дни в специален център за задържане - имаме десетки хиляди от тях, а за години на постоянно унижение и несигурност далеч от роднини.

Чували сте как деца, които не са съгласни, се изпращат в социални институции, нали? 13-годишната Маша Москалева, която нарисува антивоенна рисунка, беше отделена от баща си и изпратена в сиропиталище, а той беше поставен под домашен арест (сега е в затвора; Маша, за щастие, е с майка си) , а 15-годишният осиновен син с увреждания на журналистка и активистка от Бурятия Наталия Филонова беше върната в сиропиталището, защото беше в затвора. Това са само историите, които се чуват. Но те са достатъчни за много руснаци да изберат мълчанието. Отговорете си, уважаеми господа, честно на въпроса: какво бихте направили? Представете си децата си в сиропиталища, а себе си на койки всеки път, когато искате отново да обвините руснаците за недостатъчна съпротива. Но протестите продължават. Да, видимо са малко, но всяко подобно излизане на улицата е подвиг.

Истинската Русия не воюва с украинците на фронта. Истинската Русия седи в затвора, а също така пише писма на политически затворници, събира пари за прехвърляне в следствения арест. През деня на телемарафона руснаците събраха 40 милиона рубли в помощ на политическите затворници и това въпреки всички трудности, свързани с масовото блокиране на руски карти. Истинската Русия помага на стотици хиляди украински бежанци, които се озовават у нас: приемат ги в руски семейства, помагат им с дрехи и храна, ранените се настаняват в болници, а тези, които искат да живеят в Европа, се отвеждат в чужбина. хиляди. Предимно мълчи. За да не навредят на тези, на които помагат. Не е публично, но повече от година всеки ден стотици автомобили с руски номера превозват украински семейства до границите, сред които ранени, болни, загубили близки по време на боевете,

Наскоро и без това трудният им живот стана още по-сложен: Европа затвори границите си за руски автомобили. Миналата седмица украинска бежанка от Мариупол с терминален рак трябваше да пресече руско-естонската граница в инвалидна количка поради забраната на естонските власти за влизане на автомобили с руски номера: синът й буташе количката километър и половина с нея в граничната зона, преминавайки по моста над Нарва. Те се страхували да изпратят жената през границата с линейка от страх да не конфискуват колата.

Страните от ЕС затвориха влизането за автомобили с руски номера. В резултат на това пострадаха бежанци от Украйна.Това са хора, които се нуждаят от медицинска помощ - и които не могат да се движат самостоятелно
За да се противопоставим успешно на Путин, е необходимо да превърнем руския народ в съюзник на международната коалиция, застанала в защита на Украйна, в съюзник на целия свободен свят. Това изисква най-малкото промяна в риториката спрямо руските граждани.

Моля, спрете да плашите моите сънародници, като им обещавате всякакви наказания след поражението на Путин в Украйна. Спрете да унижавате хората, като безразборно блокирате автомобили на границата и заплашвате да вземете всеки притежател на руски паспорт под контрола на западните разузнавателни служби. Моля ви да разграничите ясно военнопрестъпниците, завзели властта в Кремъл, и обикновените граждани, които се оказват в Русия като заложници и живеят със затворени очи: някои от страх за живота и бъдещето си, а други от срам и ужас на това, което се случва.

И накрая, най-важното: нека покажем на руското общество образа на бъдещата Русия. Ако искаме руснаците да станат съюзници на цивилизования свят, не трябва да рисуваме апокалиптична картина на градовете ни в руини и да говорим за неизбежното разчленяване на страната ни. Нека вместо това обясним на хората, че Русия без Путин е за създаване, а не за разрушение. Това е свободна, щастлива и мирна страна, в която искате да живеете, работите и създавате семейства. Това не е утопия, възможно е.

Скъпи приятели! Разбирам, че нашето общество носи огромна отговорност пред народа на Украйна за чудовищното престъпление, извършено от нашето правителство в наше име. Ще се опитаме да изкупим тази вина. Един ден аз самият ще дойда в Киев, за да поискам прошка.

Но Русия винаги ще бъде близо до Украйна и Европа. Исторически и географски сме обречени да бъдем съседи. Затова нека бъдем мъдри, нека заедно да помислим за утрешния ден и как да не се повтори сегашната трагедия.

„Затворът ще свърши някой ден, но самоуважението ще остане.“

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини