От х:

Днес в x:

България и през 2024 няма да се яви на Евровизия

България и следващата година ще пропусне явяването си на песенния конкурс Евровизия. За това съобщава БНТ, която традиционно излъчва конкурса и основен спонсор на изпълнителите, които ни представят.

Това е втора поредна година, в която страната ни пропуска участие в най-мащабния музикален конкурс. Причината е по-високата такса за регистриране в събитието. Нашата страна се нарежда до десетки други редовни участници, които отново бойкотират Евровизия.

През последната година, когато победител в конкурса за втори път бе шведската изпълнителка Лорийн, организаторите се сблъскаха с множество критики за регламента и броенето на точките. Въпреки рекордния брой гласове за Финландия, гласовете на журито, което зрителите нарекоха подкупено и силно компрометирано, надделяха и направиха Швеция победител. Това накара много страни да преустановят явяването си на конкурса, като отказа и много зрители да гледат събитието.

Въпреки това България има значителни успехи на Евровизия за малкото си явявания там. Най-близкия ни досег до победата донесе Кристиан Костов през 2017 година, който класира страната ни на почетното второ място. Една година по-рано Поли Генова ни спечели четвъртото място, а през 2020 г., когато за жалост конкурсът бе отменен изцяло, прогнозите гласяха Виктория Георгиева за големия победител. Тя представи страната ни през 2021 г. и се нареди на десето място.

Източник: fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини