От х:

Днес в x:

Малмьо се подготвя за възможни протести като домакин на „Евровизия“

Шведският град Малмьо, домакин на тазгодишния песенен конкурс „Евровизия“ през май, очаква гости от 80 държави за събитието и се подготвя за възможни размирици, съобщи градската управа, цитирана от Ройтерс и БТА.

Годишният музикален конкурс, най-големият по рода си в света, се определя като събитие, което не е ангажирано с политика.

Въпреки това глобалният политически фон често оказва влияние и тази година Европейският съюз за радио разпръскване и телевизия, който организира конкурса, се противопостави на призивите Израел да бъде изключен заради офанзивата му в Газа.

„Според информацията, с която разполагаме от нашите партньори, в момента няма пряка заплаха за „Евровизия“, каза на пресконференция директорът по безопасността на Малмьо Пер-Ерик Ебестал. „Като се има предвид ситуацията, нещата могат да се променят“, добави той.

През последните месеци културните събития в цяла Европа бяха засегнати от протести и бойкоти заради войната в Газа.

Този месец Израел коригира кандидатурата си за „Евровизия“, за да изключи текстове, които изглежда се отнасят до нападението на „Хамас" от 7 октомври, след като организаторите заявиха, че ще дисквалифицират участниците, които не поддържат неполитическия дух на събитието.

Кметът на Малмьо Катрин Стернфелд Джаме поясни, че много хора ще посетят града за конкурса и свързаните с него празненства, но някои от тях ще искат да организират протести и да изразяват политическо мнение във връзка със събитието.

„Заставаме зад правото на всички хора да изразяват демократичните си възгледи. Но винаги съществува и риск някой да използва вниманието за не толкова мирни цели или за нарушаване на обществения ред и борба“, каза тя на пресконференцията.

„Имам голямо доверие в способността на полицията да работи за безопасен град дори когато на посещение идват толкова много различни хора“, добави тя.

Конкурсът трябва да се проведе от 7 до 11 май.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини