От х:

Днес в x:

ISW: Ще затъне ли украинската офанзива в есенната кал?

Украинските сили продължиха да напредват на юг от Роботине в западната Запорожка област и според съобщенията са напреднали близо до Бахмут на 10 септември. Кадри, публикувани на 10 септември, показват, че украинските сили са напреднали източно от Новопрокопивка. Говорителят на украинската Таврийска група сили Александър Щупун отбеляза, че украинските сили продължават да напредват близо до Роботине и са освободили 1,5 квадратни километра територия в тази посока. Говорителят на украинския генерален щаб и украинската Източна група сили Иля Евлаш съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнен успех близо до Клишчиевка в Донецка област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов заяви на 10 септември, че украинските сили ще продължат контранастъпателните операции до края на 2023 г.

Студеното и влажно време ще повлияе, но няма да спре активните бойни действия, както се случи през първите 18 месеца от войната. Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви на 10 септември, че на украинските сили вероятно им остават 30 до 45 дни "бойно време".

Сезонните проливни дъждове и обилната кал през късната есен ще забавят движението на земята и за двете страни, а ниските температури налагат различни логистични предизвикателства. Началото на такова сезонно време обаче е променливо. Въпреки че метеорологичните условия ще повлияят на украинските контранастъпателни операции, те няма да наложат окончателен край на тях. Силно замръзване настъпва в цяла Украйна през зимата, което прави почвата по-благоприятна за механизирана маневрена война и украинските официални лица вече изразиха рутинен интерес да използват тези метеорологични условия през зимата на 2022-2023 г.

Руският военен персонал продължава да описва в детайли постоянните проблеми, възпрепятстващи руските операции по фронтовата линия в Украйна. Диверсионно-разузнавателната група "Русич", крайнодясна руска нередовна паравоенна формация, публикува списък с различни проблеми на 8 септември, за които твърди, че са постоянни по фронтовата линия. Обсегът и точността на руската контрабатарейна стрелба са по-ниски от украинските възможности и руските сили нямат лазерно насочвани снаряди Краснопол и БПЛА, които да ги насочват.

Групата също така твърди, че руската реактивна система за залпов огън (РСЗО) Торнадо-С е по-малко устойчива на радиоелектронна война (РЕБ) от украинските системи HIMARS, предоставени от САЩ.

Много руски служители купуват собствена комуникационна технология, което затруднява комуникацията помежду им на различни звена, използващи различни модели технологии.

Руските сили не евакуират ранени или мъртви служители от фронтовите зони и това е накарало част от руския персонал да откаже да изпълнява бойни задачи.

Групата може да изпитва тези проблеми с по-висок интензитет и честота, отколкото руските сили пишат като цяло, тъй като това е малка и нередовна формация, но ISW редовно наблюдава други руски части, които изразяват подобни проблеми с контрабатарейните способности, комуникациите и евакуациите.

Руските сили извършиха серия от удари с дронове Shahed-131/-136, насочени към Киевска област в нощта на 9 срещу 10 септември. Украински военни източници съобщиха на 10 септември, че украинските сили са свалили 26 от 33 дрона, изстреляни от руските сили от посоката на Курск Област.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили са разпръснали безпилотните самолети Shahed във въздуха и са атакували цели от различни посоки, за да усложнят операциите на украинската противовъздушна отбрана.

Ръководителят на Киевската областна администрация Руслан Кравченко заяви, че руските удари са повредили инфраструктурен обект, училище, жилищни сгради и рехабилитационен център в Киевска област.

Руски блогъри твърдят, че данните на NASA FIRMS/VIIRS показват, че руските сили са ударили украински военен арсенал в Рокитнянски район, Киевска област.

Руски източници твърдят, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах не е извършвал ротации на персонала поради нарастващото напрежение между Армения и Азербайджан. Руският мироопазващ контингент е в "пълна бойна готовност" поради потенциалната ескалация между арменските и азербайджанските сили. Вероятно все повече ще обсъждат ситуацията в Нагорни Карабах, ако военните действия между Армения и Азербайджан се засилят, което може да повлияе на тяхното отразяване на войната в Украйна.

Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки заяви на 10 септември, че руската армия е концентрирала над 420 000 военнослужещи в окупирана Украйна, без да включва Росгвардия (руската национална гвардия) и други военни части и структури; следователно това число не отразява напълно общите сили на Русия, участващи във войната в Украйна.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви, че в момента има един милион активен личен състав на Украинските отбранителни сили, като 800 000 служат в редиците на въоръжените сили, въпреки че това число също не означава, че 800 000 украински личен състав участват активно в бойни действия.

Генерал от армията Сергей Суровикин, бивш командир на руските въздушно-космически сили, свързан с "Вагнер", е станал ръководител на Координационния комитет по въпросите на противовъздушната отбрана към Съвета на министрите на отбраната на Общността на независимите държави (ОНД). Няколко нископрофилни и местни руски издания съобщиха на 10 септември, че Съветът на министрите на отбраната на ОНД единодушно е гласувал за назначаването на Суровикин за ръководител на комисията по противовъздушна отбрана и отбеляза, че Суровикин сега ще отговаря за надзора на функцията на съвместната система за противовъздушна отбрана от страните членки на ОНД.

По-масовите и свързани с Кремъл новинарски медии не съобщиха за новото назначение на Суровикин и изобщо не споменават Суровикин, откакто руският президент Владимир Путин го освободи от поста командир на ВКС на 23 август. ISW по-рано писа, че преместването на Суровикин на лидерска позиция в ОНД е в съответствие с предишните модели на руското военно ръководство да премества провалили се командири на периферни позиции, далеч от Украйна, без да ги освобождава изцяло от руската армия.

Русия проведе последния ден от гласуването за регионални избори на 10 септември на фона на съобщения за изборни фалшификации и сплашване. Близки на лишения от свобода ултранационалист Игор Гиркин твърдят, че руски служители са фалшифицирали всички изборни резултати в Находка, Приморски край, и са атакували независим кандидат в Саратов, Саратовска област. Те отбелязват, че руските служители са принуждавали хората да гласуват, за да подобрят избирателната активност, но средната избирателна активност вероятно ще бъде 35 процента.

Клон на радио "Свободна Европа/Свободна свобода" съобщи, че руските власти са задържали трима кандидати на партия "Яблоко" във Велики Новгород, Новгородска област. Руски източници съобщиха също, че РИА Новости публикува резултатите от регионалните избори в Република Саха преди затварянето на избирателните секции там.

Руските власти са издали военна призовка на кандидат от Комунистическата партия в Башкирия, когато е посетил избирателна секция.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 10 септември, че губернаторът на Псковска област Михаил Ведерников е организирал доброволни патрули за сигурност, за да попречат на евентуални по-нататъшни удари с дронове срещу летище Крести, където според съобщенията украинските сили са повредили четири руски самолета Ил-76 на 29 август .

Министерството на отбраната на Обединеното кралство добави, че доброволческите патрули ще се състоят от 50 души, разпределени в няколко общини.

Руските окупационни служители проведоха последния ден от гласуването за руските регионални избори в окупираните територии на 10 септември, продължавайки усилията да принудят жителите да гласуват и да представят изборите като легитимни. Украински официални лица съобщиха, че руски окупационни служители продължават да ходят от врата на врата, за да принудят хората да гласуват и че служители на окупационната полиция наблюдават хората в избирателните секции, за да видят за кои кандидати гласуват.

Заместник-председателят на Херсонска област на Украйна Юрий Соболевски заяви, че руските окупационни власти се опитват да постигнат предварително определена избирателна активност от 75 до 80 процента.

Депутатът от окупацията на Запорожка област Владимир Рогов заяви, че избирателната активност вече е 53 процента в Запорожка област. Окупационната администрация на област Херсон разшири публикация на 10 септември, в която се твърди, че управляващата партия "Единна Русия" вече има приблизително 73 процента от гласовете в окупираната област Херсон, 84 процента в окупираната област Запорожие, 75 процента в окупираната област Луганск и 79 процента в окупираната област. Донецка област. Руските окупационни служители и източници също така продължиха да насърчават работата на "международни наблюдатели на избори", за да твърдят, че не е имало изборни нарушения.

Руските окупационни служители вероятно ще публикуват завишена статистика за избирателната активност, за да представят изборите като легитимни и така ще пренебрегнат демографските последици от принудителното обезлюдяване на много райони на окупирана Украйна.

Руски официални лица обвиниха украинските сили в прекъсване на регионалните избори на 10 септември, вероятно за да обяснят ниската избирателна активност. Ръководителят на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) Николай Булаев обвини украинските сили, че са унищожили избирателна секция в окупирана Запорожка област с удар с дрон и са нанесли ракетни удари близо до окупирания Хеническ, Херсонска област на 10 септември, за да осуетят регионалните избори.

Председателят на окупационната комисия на Херсонска област Марина Захарова заяви, че руските власти са затворили преди време избирателните секции в окупираните Нова Каховка и Каховка поради украински обстрел.

Руски източници твърдят, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах не е извършвал ротации на персонала поради нарастващото напрежение между Армения и Азербайджан. Руският мироопазващ контингент е в "пълна бойна готовност" поради потенциалната ескалация между арменските и азербайджанските сили. Вероятно все повече ще обсъждат ситуацията в Нагорни Карабах, ако военните действия между Армения и Азербайджан се засилят, което може да повлияе на тяхното отразяване на войната в Украйна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини