От х:

Днес в x:

Лейди Гага отбеляза 15-годишнината на първия си албум

Лейди Гага отбеляза 15-годишнината на първия си албум "Fame" от 2008 г. като издаде негови бледосини плочи и благодари на феновете си в Инстаграм.

"Благодаря ви за 15 години ⚡️❤️ #thefame", написа Гага в Инстаграм заедно с видеокомпилация с кадри от времето, когато за първи път се появява на музикалната сцена, докато промотира албума и изпълнява хитове от него.

Възходът на мегазвездата започва с този албум. От него са първите й хитове "Just Dance" и "Poker Face" , които заемат първо място в класацията на "Билборд", и "Love Game" и "Paparazzi", които се класират в първата десетка. Самият албум достига второ място в класацията на "Билборд", но оглавява седем седмици британската класация. Той става шест пъти платинен и получава пет номинации за "Грами", включително за албум на годината, като се налага в категорията за най-добър електронен/денс албум и най-добър денс запис за "Poker Face". "Fame" се смята за един от най-великите дебютни поп албуми.

След отличните отзиви Лейди Гага го преиздава в делукс версия "The Fame Monster" следващата година, от който са хитовете "Bad Romance", "Telephone", "Alejandro". 

Освен с провокативния си вид, Лейди Гага е известна и с това, че работи в разнообразни музикални жанрове. Освен поп, денс-поп, софтрок, електророк и технопоп в индивидуалните си албуми, записва джаз класики с Тони Бенет – "Cheek to Cheek" от 2014 г. и "Love for Sale" от 2021 г.

През 2017 г. Лейди Гага обяви, че страда от фибромиалгия - заболяване, което е съпроводено с хронични болки в мускулите и костите и се отразява на концентрацията и паметта. Това наруши концертния й график.

Лейди Гага е сред най-награждаваните музикални изпълнители в историята. Тя е получила 13 награди "Грами" от 36 номинации, 18 Видео-музикални награди, 12 Европейски музикални награди, 9 Световни музикални награди, 2 статуетки "Златен глобус", 1 "Оскар", 9 Музикални награди на "Билборд" и др.

Рожденото име на Лейди Гага е Стефани Джоан Анджелин Джърманота. Освен певица, авторка на песни и продуцентка, тя е актриса, като се изявява в киното - „Мачете убива“, „Роди се звезда“, „Домът на Gucci” и телевизията - „Зловеща семейна история: Хотел“. Работила е с режисьорите Робърт Родригес, Брадли Купър, Ридли Скот.

Лейди Гага има 12 насрочени концерта “Джаз и пиано“ в Лас Вегас от края на август до началото на октомври. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини