От х:

Днес в x:

Иранският режисьор Саид Рустаи е осъден на шест месеца затвор за прожекцията на негов филм в Кан

Съд в Техеран осъди известния режисьор Саид Рустаи на шест месеца затвор за прожекцията на негов филм на кинофестивала в Кан през 2022 г., предаде Франс прес, позовавайки се на ирански медии.

Игралният филм "Братята на Лейла" на Рустаи рисува портрета на бедно семейство на ръба на разпадането в потъналия в дълбока икономическа криза Иран. 

Филмът беше забранен в Иран от излизането му на екран миналата година, тъй като според властите е "нарушил правилата, участвайки без разрешение в Кан и след това в Мюнхен".

"Революционният съд в Техеран осъди Саид Рустаи и Джавад Норузбеги, режисьор и продуцент на филма "Братята на Лейла", на шест месеца затвор", съобщи на сайта си  всекидневникът "Етемад".

Рустаи и Норузбеги са признати за виновни за принос към опозиционната пропаганда срещу ислямската система в Иран.

Според "Етемад" обаче съдът е постановил двамата кинодейци да излежат само една двадесета от присъдата, или около девет дни, докато останалата "ще бъде условна за пет години".

"В посочения период от обвиняемите се изисква да се въздържат от дейности, свързани с извършеното престъпление, и да не общуват с лица, активно работещи в областта на киното", пише още в. "Етемад".

Според изданието присъдата може да бъде обжалвана в двадесетдневен срок от съобщаването й.

Тридесет и четири годишният режисьор Саид Рустаи се прочу с филма си "Законът на Техеран" (2021). Година по-късно "Братята на Лейла" донесе на своя създател наградата на журито на ФИПРЕСИ.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини