От х:

Днес в x:

Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море без съгласието на Русия

Украинските военноморски сили обявиха нов временен "хуманитарен коридор" в Черно море, който започва да действа веднага. Според Олех Чалик, говорител на ВМФ на Украйна, той ще е за търговски кораби, блокирани в украинските черноморски пристанища, както и за износ на зърно и земеделски стоки, съобщи "Ройтерс".

Той се надява първите кораби да започнат да го използват до няколко дни. "Коридорът ще е напълно прозрачен, на корабите ще има камери, които ще излъчват непрекъснато, за да се види, че това е напълно хуманитарна мисия и няма военно предназначение", обясни още той по телефона.

В отделно изявление на ВМФ се казва, че остават рисковете от свободно носещи се морски мини и военната заплаха от Русия в Черно море. Коментар от руското министерство на отбраната засега няма.

Определените маршрути ще се използват на първо място за извеждане от пристанищата Черноморск, Одеса и Южний на граждански кораби, блокирани там от началото на руската агресия на 24 февруари 2022 г.

"До преминаване по маршрутите ще се допускат съдове, чиито собственици/капитани официално потвърждават готовност да плават при тези условия", пише в профила във "Фейсбук" на украинския ВМФ.

След решението на Москва да замрази участието си в сделката за зърното руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще бъдат възприемани като потенциални превозвачи на военни товари. Списък кое точно се смята за "военен товар" не е публикуван публично. "Държавите, под флага на които плават такива кораби", ще се смятат за замесени в "украинския конфликт" на страната на Киев, казаха още от ведомството. Нямаше уточнение дали това важи и за страни като Панама или Либерия, които нямат някакъв значим собствен търговски флот, но са използвани от много фирми за регистриране на корабите заради ниските данъци.

Министерството на отбраната на Украйна на свой ред заяви, че също така ще разгледа всички кораби, пътуващи в Черно море до руски пристанища и пристанища в окупираните от Русия украински територии, като превозващи военни товари "с всички свързани рискове".

В публикувано днес интервю за италианския в. "Кориере дела сера" украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че смята, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да помогне за възстановяване на зърнената сделка. "Да, възможно е. Турската дипломация работи с руската дипломация. Междувременно изграждаме алтернативни маршрути за износ на пшеница, които не минават през Черно море", каза той и отново изключи преки преговори с руското ръководство.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини