От х:

Днес в x:

Франция евакуира от Нигер своите граждани и европейците, които желаят да напуснат

Франция реши да започне да евакуира своите граждани от Нигер още от днес, "предвид ситуацията в Ниамей", съобщи френското външно министерството в изявление, цитирано от Франс прес.

Министерството оправдава това решение с "нападението срещу френското посолство онзи ден и затварянето на въздушното пространство, което оставя френските граждани без възможност да напуснат страната със собствени средства".

"Тази евакуация ще започне днес", посочи ведомството, като добави, че Франция може също да евакуира "европейски граждани, които желаят да напуснат страната".

Около 600 французи в момента пребивават в Нигер, без да се вземат предвид тези, които са на почивка, и онези, които живеят в страната, но в момента не са там, отбелязва АФП.

Превратът в Нигер, оглавен от генерал Абдурахаман Чиани, свали избрания президент Мохамед Базум миналата седмица.

Генерал Чиани оправда този пуч с "влошаването на ситуацията със сигурността" в страната, засегната от насилието на джихадистки групировки.

Хиляди демонстранти, подкрепящи преврата, се събраха в неделя пред френското посолство в столицата Ниамей, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ.

Франция, бивша колониална сила в региона и твърд поддръжник на президента Базум, изглежда е основна мишена за военните, които го свалиха.

Вчера френската външна министърка Катрин Колона коментира пред телевизиите BFM и France 24 бурната демонстрация пред френското посолство в Ниамей, като изрази съжаление за антифренските лозунги. Тя отбеляза, че приоритет е безопасността на френските граждани.

Нигер е една от най-бедните държави в света въпреки залежите си на уран. Разтърсвана от атаки на групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида, тя е третата страна в региона след Мали и Буркина Фасо, преживяла преврат през последните години, посочва АФП.

Германското външно министерство призова гражданите си в Нигер да се възползват от предложението на френските власти да качат и тях на евакуационните си полети, предаде Ройтерс.

„Можем да потвърдим, че нашите френски колеги предложиха, в рамките на наличния капацитет, да качат и германски граждани на борда на евакуационните си полети от Нигер“, посочи ведомството и добави, че препоръчва „на всички германски граждани в Ниамей да приемат предложението“.

Вчера германското правителство обяви въз основа на анализ на текущата обстановка, че не планира организиране на своя евакуационна операция, a външното министерство в Берлин съобщи, че по негови данни в Нигер има по-малко от стотина германски граждани, с уточнението, че обявеният брой не включва тези, които са там като част от военната мисия на Бундесвера.

Германският външен министър Аналена Бербок благодари на френската си колега Катрин Колона за изразеното желание Париж да поеме евакуацията и на германците в Нигер, предаде ДПА.

„Най-първостепенният приоритет на германското правителство е, разбира се, безопасността на германските граждани в Нигер. Както и при предишни кризи, сме в тясна координация с Франция и другите ни европейски партньори по въпроса“, се казва в изявление на Бербок, разпространено от външнополитическото ведомство в Берлин.

Вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни заяви, че правителството ще осигури полет за италианците, които искат да напуснат Нигер след военния преврат там, предаде италианската новинарска агенция АНСА. 

„Италианското правителство реши да предложи на нашите съграждани в Ниамей възможността да напуснат града със специален полет до Италия“, заяви Таяни чрез "Екс" (досега "Туитър").

„Посолството в Ниамей ще остане отворено и ще продължи да функционира, включително, за да допринесе за усилията за посредничество“, написа още първият дипломат на Италия. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини