От х:

Днес в x:

САЩ спряха 100 млн. помощи за Нигер и се обявиха за дипломатическо решение на кризата

Нигерската хунта обяви снощи, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн, предаде Франс прес.

Превратаджиите съобщиха това с изявление по националната телевизия, в момент, в който международната общност се опитва да възстанови конституционния ред в Нигер.

През 2001 г. бившият президент Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн за ръководител на кабинета си, а през 2002 г. - за министър на финансите, за да се справи със сложната икономическа и финансова ситуация в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн беше финансов министър до свалянето на Мамаду Танджа с държавен преврат през 2010 г., припомня Франс прес.

Американските програми за помощ за правителството на Нигер, които бяха преустановени заради военния преврат в африканската страна, са на стойност над 100 милиона долара, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

По думите му тези програми включват помощи за развитието, сигурността и правоохранителната дейност.

Общо "стотици милиони долари" американски помощи за Нигер са изложени на риск, ако хунтата не възстанови на власт избраното правителство, каза още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изтъкна, че между 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство "поддържа контакти с лидерите на други страни в региона", отбелязва ТАСС.

Дипломацията е предпочитаният начин за решаване на кризата, провокирана от държавния преврат в Нигер, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Радио "Франс ентернасионал", предаде Франс прес.

"Ясно е, че дипломацията е предпочитаният начин за решаване на тази ситуация. Това е подходът на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), това е и нашият подход - ние подкрепяме усилията на ЕКОВАС за възстановяване на конституционния ред", изтъкна Блинкън.     

"Това, на което ставаме свидетели в Нигер, буди съжаление и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер", каза още Блинкън, като подчерта, че САЩ и други страни са поставени "в позиция, в която трябва да преустановим помощта си за Нигер".

Но делегацията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), която пристигна в Ниамей в четвъртък вечерта, за да намери изход от кризата, си тръгна няколко часа по-късно, без да се срещне нито с ръководителя на управляващата армия генерал Абдурахаман Чиани, нито със сваления президент Мохамед Базум.

"Хунтата помоли делегацията върне и нейните членове вероятно ще бъдат в Ниамей днес или утре", заяви нигерският )вече бивш) премиер Ухумуду Махамаду в интервю за френската медия Те Ве Сенк Монд, предаде Франс прес.

Изтече и ултиматумът на западноафриканската организация към хунтата в Нигер да бъде възстановен на власт президентът на страната. Снощи регионалната организация обяви, че ще има нова среща в четвъртък в Абуджа, Нигерия.

Миналия петък началниците на генералните щабове на страните от групата очертаха план за евентуална военна намеса в Нигер срещу извършителите на преврата, според служител на организацията. 

Премиерът на Нигер съобщи, че условията на живот на президента Мохамед Базум, който е държан затворен от 26 юли заедно със сина и съпругата си, стават все по-тежки. "Електричеството им е спряно, водата им е спряна", оплака се той. "Все още е възможно да се водят преговори", допълни премиерът.

Той заяви, че не е изненадан от демонстрациите в подкрепа на военните, като каза, че, за да се напълни стадион, както това вече се случи, е достатъчно да се осигурят средства на тези, които участват", визирайки 30 000-те поддръжници на преврата, които се събраха на стадион в Ниамей вчера.

Според Махамаду "антифренските настроения", изразени чрез знамена и лозунги по време на демонстрациите в подкрепа на преврата в Ниамей, са манипулация от страна на малка група от така наречените участници в гражданското общество. 

"Това, което очакваме от Франция, е тя да продължи да подкрепя Нигер", добави той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини