От х:

Днес в x:

Окончателно: Фирмите с над 100 служители ще плащат заплати само по банков път

Депутатите решиха фирмите с над 100 служители да изплащат заплати само по банков път. Това стана с гласовете на 125 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Всички компании с персонал от над 100 души ще превеждат заплатите им по банков път, според приетите промени в Закона за ограничаване на плащания в брой, гласувани през преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за тази година. Според промените се допуска изключение за еднодневните трудови договори на земеделските стопани.

Задължени да плащат по банков път заплати са и всички доставчици на храни и кетъринг услуги. Мотивът на Министерството на финансите е, че трябва да се изсветлява бизнесът. От опозицията - "Възраждане", "Има такъв народ" и "БСП за България", възразиха срещу това решение с мотив, че, първо, се натоварва бизнесът излишно и, второ, в много малки населени места няма банкомати.

По думите на финансовия министър Асен Василев, той има уверение на Асоциацията на банките в България, че във всички пощенски клонове в страната ще бъдат поставени банкомати и тегленето на суми до размера на минималната работна заплата от тях ще е безплатно.

"Искам да намеря смисъл в това предложение. Микропредприятията в България са 41%, големите предприятия са над 250 човека, още минимум 600 предприятия ще попаднат в това, касае около 1500 предприятия общо, които ще бъдат засегнати. Мисля, че е без смисъл това решение", коментира Петър Кънев от БСП.

Министърът на финансите контрира.

"Идеята не е да е натоварен бизнесът или хората, а наистина да се изсветлява икономиката", заяви Асен Василев.

"Банките са обещали да са без такси тегленията, ако минат по банков път тези с по-големите заплати пак ще плащат обаче. Изпитвам съмнението, че представителите на НАП ще рекетират фирмите, а не толкова ще изсветляват икономиката, това е само рекет върху фирмите и ще затрудни работата им", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

По-рано депутатите гласуваха и промени, с които се въвежда и частните производители и търговци на ток да отчисляват средства за Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, с които да се плащат компенсации на бизнеса заради по-високите цени на тока над 200 лева на свободния пазар.

Гласуването на държавния бюджет продължава.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини