От х:

Днес в x:

Лекари от Варна реализираха донорска ситуация с чуждестранна гражданка

Нова донорска ситуация реализираха лекарските екипи в УМБАЛ „Света Марина" във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Донор е 50-годишна чуждестранна гражданка, постоянно пребиваваща в Германия, която по време на лятната си ваканция в България получава тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на лекарите, жената изпада в мозъчна смърт.

„Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи“ обясни проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и и интензивно лечение и координатор по донорство, съобщават от здравното заведение. След дълги документални процедури на международно ниво вчера бяха експлантирани двата бъбрека и черен дроб в операционните на УМБАЛ „Св. Марина“.

Ръководството и медицинските екипи в Университетската болница във Варна изказват своите съболезнования към близките, както и уважението си към тях за взетото хуманно решение в този тежък момент.

Самолет C-27J „Спартан” с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването. Снощи два медицински екипа от Военномедицинска академия и Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска“ бяха превозени по маршрута София – Варна – София при възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини