От х:

Днес в x:

ЕС търси възможности за превоза на повече украинско зърно със сухопътен транспорт

Европейският съюз търси възможности за превоза на повече украинско зърно посредством влакови композиции и камиони, след като Русия прекрати участието си в сделката, благодарение, на която беше гарантирана сигурността на транспорта му през Черно море. Това обявиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс.  

"Това (блокирането на превоза на украинско зърно по море - бел.ред.) означава, че стотици хиляди хора по света ще бъдат обречени на глад", заяви пред журналисти върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Те (управляващите в Москва - бел.ред.) използват глада като оръжие".

Борел направи това изявление в кулоарите на срещата на върха в Брюксел на страните от Евросъюза и от Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Междувременно застрахователният брокер "Марш" (Marsh) обяви, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това става, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

В рамките на този механизъм се осигуряваше застрахователно покритие в размер на до 50 милиона долара на карго с украинско зърно. То се осъществяваше от група застрахователи, начело с "Аскот" (Ascot), фирма към международния застрахователен пазар "Лойдс" (Lloyd's), базиран в Лондон.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини