От х:

Днес в x:

2009-а: Двойно повече читатели в Haskovo.net

“За някои животът може да е сложен, но за мене е сложен добре“, обичаше да казва един приятел. За икономисти, бизнесмени и политици изминалата 2009-а година беше ужасна (особено за някои политици), но за екипа на Haskovo.net беше добра – читателите ни се удвоиха. Нещо повече  - удвои се самият екип. Даже си имаме и бебе – на 5 декември се появи Теодора – първата рожба в семейството на нашия репортер Георги Христов. Нека си признаем – откъм бебета не сме се удвоили, но пък нищо не пречи да помислим по въпроса. 

За любителите на цифрите – за 2008 година статистиката отчита 967 000 посещения в Haskovo.net, за 2009-а те са близо 2 милиона. Всеки работен ден почти 10 000 влизат в сайта. На месечна база около 1000 души четат Haskovo.net от САЩ, почти по 2000 от Германия, Испания и Англия, хиляди читатели от цяла Европа, Азия, Америка и дори Австралия. Има и от Япония.

През 2009 г. екипът разработи и предложи на читателите си няколко различни макета на сайта (различно разположение на текстовете и снимките). За модел са използвани схеми от водещи световни издания, които група програмисти на ЕСКОМ интерпретира съобразно нашите изисквания, а работата по тях продължи почти половин година. Все още не сме показвали на читателите някои от тях, но и това ще стане.

Новият тип медии – в интернет, са уникални с това, че читателите имат възможност да дописват новините и коментарите. Може би на това се дължи и непрекъснато увеличаващият се интерес към тях.

В този смисъл Haskovo.net още в началото на годината направи един уникален, поне доколкото ми е известно, експеримент – интервюта почти изцяло по въпроси на читатели. Разговорите с кмета Георги Иванов, с областния управител Райна Йовчева, с председателя на Общинския съвет Делян Делчев предизвикаха небивал интерес и бяха прочетени от много хиляди читатели. През следващата година ще направим още такива интервюта, а вие, читателите (а всъщност – и автори), можете да пишете кого искате да поставите на „горещия стол”.

Като стана дума за коментарите – не е тайна, че много често под текстовете се появяват и злонамерени, интригантски, а понякога откровено хамалски анонимни писания. Взели сме мерки отсега нататък псувачите и злобарите няма да замърсяват атмосферата в сайта. Защото след проведени оперативно-издирвателни мероприятия, както обичат да се изразяват от МВР, се установи, че това са само няколко души, които пишат под различни псевдоними.

Така че принципът е следният – всеки има право да изрази мнението си ... стига да е мнение, а не обикновена псувня.     

Винаги съм смятал, че една медия е толкова добра, колкото са взискателни читателите й. Нали знаете вица за бабата еврейка, която била с внучето си на брега на морето, но една голяма вълна отвлякла детето навътре. Бабата се замолила горещо на Господ да не й отнема внучето. И следващата голяма вълна наистина върнала детето на пясъка. Бабата го погледнала, отново обърнала поглед към небето и викнала: Имаше и шапка!

Така че свещено право на вас, читателите, е да искате повече от екипа и да настоявате: Искаме и шапка!

Весело посрещане на Новата година на всички! Нека 2010-а ви донесе радост, щастие и късмет!

А какво сме направили ние през следващата година, ще докладваме в края й - след 12 месеца.   

Тодор Кръшков  

P.s. Забравих да кажа - приятелят, за когото животът е сложен добре, е Васил Сотиров. Но скоро не съм го проверявал.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини