От х:

Днес в x:

Христо Иванов отговори на Борисов: Никой от наша страна не е поставял под съмнение ротацията

отацията е част от целия пакет от уговорките, които имаме. Това е фундаментална част от логиката от изобщо възможността да съществува такова управление и никой от наша страна не я е поставял под съмнение никога." Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов в отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано днес заяви, че е получил уверение от лидерите на коалицията, че ротация ще има.

Според Иванов това трудно би могло да бъде определено като знак за разведряване на отношенията, но по думите му това, че двете формации успяват да водят разговор, е добра новина. Все пак Иванов остава реалист по отношение на съвместното управление, което по думите му ще бъде сложно.

Лидерът на "Да, България" заяви, че седемте теми, изброени като условия и залегнали в механизма за спазване на реформаторското управление, представени в петък от "Продължаваме промяната - Демократична България", все още са в сила "не от миналата седмица, а от самото начало на тази конструкция и дискусията по тях продължава. Иванов отново повтори тезата си, че не вижда да има проблем да има писмено фиксиране на взаимните ангажименти с ГЕРБ, но отбеляза, че темата за документа по-скоро е била повдигната от ГЕРБ.

"Виждам възможност да говорим по тях и да стигнем до разбирателство, че когато имаме обща законодателства програма, ние заедно трябва да изработваме и гласуваме законопроектите по нея. Когато сме се разбрали, преди да стартират процедурите за попълване на регулатори и контролни органи, трябва да си спазваме уговорката."

Иванов призова председателя на Народното събрание Росен Желязков да свика заседание на комисията по сваляне на имунитетите, за да могат депутатите да се произнесат за имунитета на Борисов на база нейните заключения. "Ако председателят счита, че не може да свика заседание на тази комисия, ще трябва да я конструираме пак. Но тази тема не може да остане, без да бъде разгледана", коментира Иванов, допълвайки, че забавянето в никакъв случай не помага на имиджа на Бойко Борисов. Коментарът по дойде по повод обвиненията към "Продължаваме промяната - Демократична България", че се грижат за изпирането на Бойко Борисов.

В сряда от БСП направиха пореден опит да вкарат в дневния ред на парламента проекторешение за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но то беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" с аргумент, че вече има създадена комисия, която да разгледа искането. Комисията обаче все още не е провела нито едно заседание и няма все още избран председател.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини