От х:

Днес в x:

ФСБ прекрати делото за метеж срещу "Вагнер" и ги разоръжи

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че наказателното дело за въоръжен бунт на частната наемническа армия "Вагнер" е прекратено, съобщиха редица агенции в канала си в Телеграм. Новината бе потвърдена и от държавната руска ТАСС.

"В хода на разследването на наказателното дело за въоръжен бунт беше установено, че участниците са прекратили престъпната си дейност на 24 юни", заявяват от ФСБ.

Военното оборудване на "Вагнер" ще бъде предадено на Министерството на отбраната.

От МО обявиха, че тежкото оборудване на "музикантите" ще бъде предадено в подразделенията на въоръжените сили и подготовката за това вече е в ход.

През нощта на 23 юни ФСБ образува наказателно дело за призоваване към въоръжен бунт, а Националният комитет за борба с тероризма (НКБ) изисква от създателя на "Вагнер" Евгений Пригожин да прекрати незаконните си действия.

На 24 юни говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в рамките на споразумението, постигнато между Пригожин и руските власти, делото срещу основателя на ЧВК ще бъде прекратено. Същия ден вечерта и пресслужбата на беларуския президент обяви, че Пригожин е приел предложението на Александър Лукашенко за "спиране на движението на въоръжените сили на "Вагнер" на руска територия и по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението".

На 26 юни стана ясно, че Генералната прокуратура и ФСБ продължават разследването по случая на Пригожин.

Песков уточни, че Евгений Пригожин трябва да отиде в Беларус. Засега обаче е неизвестно къде се намира той. Във вторник сутринта мониторинговият проект "Беларуски гюн" съобщи, че частният самолет на основателя на ЧВК "Вагнер" може да е кацнал на военно летище край Минск.

Организирането на въоръжен бунт съгласно руския наказателен кодекс се наказва с от 12 до 20 г. затвор.

Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко призова "да не правим герой" от него, Путин или Пригожин.

"Изпуснахме ситуацията, а след това си помислихме, че тя ще отмине, но това не се случи. И двама души, които се бореха на фронта, се сблъскаха. В този случай няма герои", заяви Лукашенко, цитиран от телевизионния канал "Пул 1.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини