От х:

Днес в x:

България изпраща нов пакет военна помощ за Украйна, потвърди министър Тагарев

България изпраща нов пакет военна помощ за Украйна, потвърди по NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той допълни, че одобреният списък като обем ще е по-голям в сравнение с предишния. Действията на кабинета са в съответствие с решението на Народното събрание от началото на тази година, припомни Тагарев. Той отказа да обяви какво включва помощта, но увери, че става дума за старо въоръжение, което не се използва от нашата армия и няма да повлияе върху боеспособността й. България очаква да бъде финансово компенсирана от съюзниците си. Тагарев потвърди и за онлайн среща с украинския си колега Олексий Резников, в който една от темите е била именно българската военна помощ.

Тодор Тагарев отново опроверга информацията, че България има намерение да изпраща свои военнослужещи в Украйна и че изпращането на военна помощ означава въвличането на България в конфликта.

Министърът на отбраната отново обяви, че се очаква решение на кабинета за включването на България в проекта на ЕС за изпращане на един милион 155-милиметрови снаряди в Украйна. Според него, освен че ще бъде подпомогната Украйна, това ще помогне на българската оръжейна индустрия да премине към НАТО-вския стандарт и да се избегне опасността от производител държавата ни да се превърне във вносител на тези боеприпаси.

По повод взрива в склада за боеприпаси в Карнобат, Тагарев обясни, че е наредил усилване на охраната на предприятията от военнопромишления комплекс, за които отговаря министерството на отбраната.

Министърът каза, че България внимателно наблюдава какво се случва в Русия и се анализира дали и как маршът на „Вагнер“ и реакцията на Кремъл може да засегне българските интереси и интересите на българските граждани на територията на Русия. Поддържат се и тесни връзки със съюзниците ни и ще бъдат обмислени варианти за реакция, ако напрежението ескалира, допълни Тодор Тагарев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини