От х:

Днес в x:

Преместиха шишеяда в парка до Езиковата гимназия в Хасково

Изображение 1 от 2

    Жителите на Хасково вече могат да изхвърлят разделно използваните пластмасови бутилки в арт инсталацията „Шишеяд“. Вчера тя беше монтирана от служители на общинското предприятие „Екопрогрес“ в парка до Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

    Поставянето на шишеяда се случва със съвместните усилия на Сдружение BG Бъди активен, Фондация ХАЛО и местната общинска администрация. То е в изпълнение на националната кампания „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“, подкрепена и от Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, целяща стимулиране разделно събиране на опаковки и тяхното рециклиране. Като част от нея, в близо 30 населени места са поставени арт инсталациите, наречени „Шишеяди“, които събират пластмасови бутилки и ги връщат за рециклиране.

    В края на миналата година арт инсталацията беше предоставена на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Това провокира учениците и те превърнаха разделното събиране на отпадъци в кауза. Дори въведоха система за разделно събиране на отпадъци в училището. Периодично се претеглят събраните пластмасови и хартиени отпадъци, а веднъж месечно се излъчват класове – победители, които получават поощрителна награда. Сега учениците с радост предоставят „шишеяда“ за ползване от всички жители на Хасково, като се надяват да провокират промяна и в тяхното поведение в посока намаляване употребата на пластмасови опаковки и разделното изхвърляне на пластмасовите бутилки.

    Населените места „притежатели“ на арт инсталациите за събиране на пластмасови бутилки вече са 24, като в цялата страна до момента има разположени над 45 „Шишеяда“ на различни места - градски зони, като площади, училища, детски градини и други.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини