От х:

Днес в x:

Учениците от Езикова гимназия събират пластмасовите отпадъци в „шишеяд“

    Първият „шишеяд“ в Хасково е поставен на територията на Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“. 600 ученици там ще се учат да събират разделно чрез инсталацията за събиране на пластмасови бутилки. Родителите и педагози също ще станат част от инициатива за обогатяване на знанията по въпросите за рециклиране на отпадъците чрез различните тренинги на новосъздадения клуб по „зелени занимания“ . Този в Езиковата гимназия е вторият подобен клуб в Хасковско училище. Първият развива успешно дейност от една година в СУ “Св.Пайсий Хилендарски“

    Дейностите на екоинициативата координират от сдружение BG Бъди активен, към програма „Младежи за околна среда“ на МОСВ, а заниманията за младите хора текат едновременно в три града – Бургас, Карлово и Хасково. Местните партньори в програмата са Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Фондация ХАЛО.

    „Нашата организация участва в този проект със създаването на научен клуб в Езиковата гимназия. Този е вторият клуб, такаче през тази година ставаме по-голяма общност и ще продължим да търсим решения на местни екологични проблеми“, посочи Кристина Йорданова, която е председател на фондация ХАЛО.

    На много места в страната вече има „шишеяди“. Във Велики Преслав такива съоръжения за събиране на пластмасови бутилки има на 17 точки в града. В Свиленград също бяха поставени преди месец на пет места в обществените пространства "шишеяди".

    Идеята на BG Бъди активен е чрез „шишеядите“ да провокират самосъзнанието за опазване на околната среда и за рециклирането на пластмасата. Според Мирослав Тодоров, който е координатор събития в организацията, за разделното събиране трябва да има по -сериозна държавна политика. Вече има идеи да се стимулира рециклирането като част от индустрията, а също и да се поставят на обществени места машини, които да събират и едновременно да рециклират материалите. Хубавото според него обаче е, че идеите намират позитивен отзвук не само у младите хора, които са активисти на екоинициативите, но и при по-възрастното поколение. „Целта ни е да провокираме голяма общност от хора да имат отношение не само към отпадъците, но и изобщо и към пространствата, които се използват за физическа активност и спорт, те да бъдат по-чисти. Чрез инициативите за опазването им показваме нашето отношение към тези пространства“. Затова помощта за изпълнението на екоцелите от страна и на местните власти би била безценна, казва още Мирослав Тодоров.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини