От х:

Днес в x:

КНСБ искат увеличение на заплатите в здравеопазаването, образованието, на пожарната и във ВиК

Реформи и увеличение на възнагражденията в различните сектори поискаха от КНСБ по време на дискусионен форум в София.

Заплатите на работещите в болничната помощ не са достигнали договорените в Колективния трудов договор, обяви Пламен Радославов, заместник-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ. Срокът на споразумението с кабинета изтича на 17 юли. Според Радославов, заложеното увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с 600 милиона лева може да позволи увеличение на възнагражденията, но само ако бъде разпределено справедливо и бъдат увеличени цените на клиничните пътеки. 

Синдикатът на българските учители ще защити поисканите над 1 милиард и 516 милиона лева за 2024 година, в които влизат 125% увеличение на заплатите в средното образование и увеличение на средствата за издръжка на училищата, заяви председателят на синдиката Янка Такева. Такева изтъкна, че по Плана за възстановяване и устойчивост са осигурени и над 1 милиард лева за програми, които ще подпомогнат технологичния преход в българските училища. 

В бюджета за тази година от синдиката "Висше образование и наука" настояват за увеличение на средствата за университетите и БАН с над 134 милиона лева, каза председателят на синдиката Лилия Вълчева. Предвид забавянето обаче средствата са намалени наполовина – малко над 67 милиона. Искането е заплатите на преподавателите във висшите училища да бъдат 150 % от средната заплата за страната. За първи път през 2023 година с 10% са увеличени заплатите за непреподавателския персонал в университетите. Увеличение има и при стипендиите за студенти и докторанти, допълни Вълчева. 

Увеличение на заплатите в сектор „Сигурност“ с 15% за 2023 година искат от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”. Според председателя на синдиката Венцислав Станков общата сума, която е заложена, е над 350 милиона лева, като в нея влизат подобряване на условията на труд и увеличаване на средствата за храна. Предвид намаленото време, в което ще действа бюджет 2023 година, от синдиката „Огнеборец“ се надяват на увеличение с над 170 милиона лева.

От националния браншови синдикат „Водоснабдител“ обявиха, че средната брутна заплата в сектора е 1035 лева. Проблемите на водоснабдителните дружества не се решават с десетилетия и резултатът е, че липсват кадри и няма интерес към специалността. Синдикатът настоява да бъде приет закон за ВиК. Сред предложенията е и да се въведе водно подпомагане, по подобие на енергийните помощи за хората, които изпитват трудности да плащат цената на водата. 

Увеличение на средствата и осигуряване на по-добро финансиране за 2023 и 2024 година поискаха и останалите синдикати в структурата на КНСБ. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини