От х:

Днес в x:

Министър Игнатов: Грешно сте разбрали. Няма 13-та заплата за учителите

Министър Игнатов откри и разгледа ремонтираното училище Алеко Константинов. после попари педагозите

Изявлението на правителството за 13-та заплата за учители е разбрано погрешно. Такава няма да има. С тези думи министърът на образованието Сергей Игнатов попари надеждите на педагозите за някой лев отгоре за празниците. Изявлението, министърът направи в Димитровград където откри ремонтираното с 1 млн държавни лева ОУ“ Алеко Константинов“.

Оказа се, че под 13-та заплата министърът визира коледните премии които всяко училище може да раздаде на учителите си в зависимост от икономиите на делегираните бюджети. Сумите обаче ще са далеч от брутната заплата на педагозите, а на някои места въобще няма да бъдат взети поради липса на икономии.

С директорът Любомир Филипов на среща с децата

Проверка на Haskovo.net установи че най-високи премии в Хасково ще даде местната Езикова гимназия-350 лв на човек. В големите основни училище Иван Рилски и Христо Смирненски, премиите са процент от заплатата. В Рилски е 30% върху основна заплата от 500 лв, а в Смирненски 20 % върху брутната заплата-тоест около по 200 лв във двете училища. За сметка на това педагозите от „Любен Каравелов“ и „Кирил и Методий“ няма да вземат и стотинка. В Кирил и Методий дори не са раздали на учителите си задължителните по колективния трудов договор пари за облекло.

Българският учител обаче е подготвен над средното за Европа, изчетка го министърът. Затова за образованието сме осигурили най добрия бюджет, похвали се Игнатов. По думите му, силовото МВР имало бюджет наполовина на образователното, а военните вече били с огромен дефицит за следващата година.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини