От х:

Днес в x:

Близо 15% от хасковлии са с екстремно високо кръвно

    Безплатно измерване на кръвното налягане и консултации се проведоха в Хасково днес. Кампанията носи името „Май месец за мерене“. Тя е във връзка със 17 май – Световен ден за борба с хипертонията. Здравната инициатива е на Българска лига по хипертония. Целта й е превенция и контрол на артериалното налягане, който е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания и смъртност по света, каза координаторът на кампанията Мария Янева.

    Тя заяви, че в рамките на около 4 часа са обслужени около 150 граждани. При близо 15% от тях е регистрирано екстремно високо кръвно налягане. Сред тях е мъж на около 60-годишна възраст, чиито стойности са били 175/110 mm Hg, при това след прием на медикамент.

    „За съжаление през последните 3 години наблюденията са ни за все по-лош контрол на артериалното налягане в България. Все по-малко хора се придържат към терапията си и не си обръщат внимание на този показател. Стойностите на кръвното им налягане са високи. Пада възрастта на хипертониците, което е свързано и със съвременния начин на живот, но е важно да бъде проследявано и да го контролираме този показател, защото той е отговорен за множество здравни проблеми, които са свързани с хипертонията“, каза Мария Янева. Тя заяви, че има хипертоници на около 40 години, че и по-млади хора, за които стойностите са изненада. Посочи, че е странна тенденцията за смяна на лекарства от лични лекари, които не насочват пациентите към специалист кардиолог и те продължават да поддържат високо кръвно налягане.

    „Това изобщо не е добре и затова България е на първо място в света по инсулти и инфаркти“, заяви Мария Янева.

    Кампанията се провежда в 28 областни градове в България през месец май.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини