От х:

Днес в x:

Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Съюзът на съдиите в България изразява своето категорично неодобрение на действията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на настоящото ръководство на Прокуратурата на Република България в поредната и най-голяма досега криза, предизвикана от поведението на главния прокурор Иван Гешев, неговия заместник и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и от заместника на последния – Ясен Тодоров. Тези действия не само не допринасят за укрепване на авторитета на съдебната власт, а напротив – сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия. Това се казва в позиция на Съюза на съдиите.

Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества. Ето защо не сме изненадани от многобройните негови действия, недопустими от гледна точка на етичните норми и професионалните стандарти. С голямо съжаление отчитаме, че дискредитирането на Иван Гешев далеч надхвърли личността му и фигурата на главния прокурор и дълбоко засегна доверието не само в прокуратурата като институция, призвана да се бори безпристрастно и компетентно с престъпността, но и в цялата съдебна система, доколкото прокуратурата все още е част от нея…“, се казва още в позицията.

Съюзът на съдиите призовава Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, за да се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност.

Цялата позиция на Съюза на съдиите вижте ТУК.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Sf
    sfgd
    1 0
    11:04, 17 май 2023
    Въпросът е кога точно го разбраха това, сега ли или преди това ?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини