От х:

Днес в x:

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предлагат предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от ВСС.

Кадровиците предлагат освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения. Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

В предложението са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, който се случи на 1 май.

В документа се посочва, че на мястото на инцидента идва заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, който довежда със себе си гражданин на Държавата Израел. Той е представен на директора на НСлС и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, както и на следователите, които са на място, като "израелски експерт по контратероризъм", доведен по разпореждане на Иван Гешев.

Членовете на Прокурорската колегия заявяват, че чуждият гражданин е допуснат на мястото на взрива и се запознава с обстоятелствата по извършеното престъпление и даже дава „насоки“ на следователите, без на самите тях да е известна дори самоличността му и заеманата длъжност.

Подписалите предложението отбелязват, че главният прокурор не разполага с правомощия да дава устни указания на органите на досъдебното производство (следователи). „Тази намеса в разследването е несъвместима с правомощията на главния прокурор“ по конституция. Също така допълват, че е нарушен Наказателно-процесуалният кодекс, защото на лице без процесуално качество са станали известни материали по разследването, по устно разпореждане на главния прокурор.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", се казва в предложението за освобождаване на главния прокурор, отправено до Пленума на Висшия съдебен съвет. Кадровиците допълват, че действията на Иван Гешев по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение на неговите служебни задължения.

Кадровиците се позовават на изказвания на Иван Гешев, Ясен Тодоров и Борислав Сарафов пред медии във връзка с взрива.

По-рано днес стана известно, че Борислав Сарафов е внесъл предложение до Прокурорска колегия на ВСС за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на НСлС.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини