От х:

Днес в x:

Ученици влязоха в ролята на съдии, прокурори, адвокати

Изображение 1 от 5

    Симулативен съдебен процес се проведе днес в Съдебната палата в Свиленград, съобщиха от Темида. Той бе в рамките на инициативата Ден на отворените врати.

    В процеса участие взеха 14 ученици - 7 ученици от ПГССИ „Христо Ботев“ и 7 ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, а на самата инициатива присъстваха ученици от 10-ти класове на двете училища.

    На учениците бяха разпределени различни роли в зависимост от характера на процеса, който в случая бе наказателен и съответно имаше 3-членен съдебен състав, съдебен секретар, прокурор, двама адвокати, двама подсъдими, четирима свидетели и едно вещо лице.

    В симулативния процес бе разгледан изготвен обвинителен акт от прокурор за държане на марихуана.

    Участващите в процеса ученици изиграха отлично ролите си, в това число сами определиха размера на наказанието и постановиха присъда, с която признаха за виновни двамата подсъдими. Участниците в „представлението“ и всички присъстващи бяха единодушни, че историята, която се разигра по действителен случай, за тях е много поучителна.

    На учениците, взели участие в симулативния съдебен процес бяха връчени удостоверения от председателя на Районен съд – Свиленград – Живка Петрова. На всички ученици, присъствали на инициативата бяха раздадени екземпляри от Конституцията на Република България.

    Денят на отворените врати в Съдебна палата – Свиленград бе организиран съвместно от Районен съд – Свиленград и прокуратурата в Свиленград. Инициативата е насочена към популяризиране дейността на съда и прокуратурата сред членовете на обществото и най-вече сред младите хора, за повишаване на правната им култура и изграждане на доверие към закона и институциите в страната.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Де
      Деца,
      2 -1
      17:33, 4 май 2023
      Гледайте като вземате ролите на тези помияри,да не ви вдигнат във въздуха вместо оня боклук каскета!😃😃
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини