От х:

Днес в x:

За първи път заснеха марсианската луна Деймос във висока резолюция

Сондата Hope на марсианската мисия (EMM) на космическата агенция на ОАЕ засне изображение с висока разделителна способност на спътника Деймос на Марс. Космическият кораб прелетя "на 100 километра" от марсианската луна.

Това е първото междупланетно изследване, предприето от арабска нация. То разкрива серия от уникални и новаторски наблюдения на по-малката луна на Марс, Деймос, използвайки и трите си научни инструмента, за да „разшири нашето фундаментално разбиране “ за най-мистериозната луна на Марс и нейния по-голям спътник Фобос.

Новите наблюдения оспорват дългогодишната теория, че луните на Марс са уловени астероиди и сочат към планетарен произход.

Наблюденията, споделени днес по време на специална сесия на Общото събрание на Европейския съюз за геонауки във Виена, предоставят нови прозрения за състава и структурата на Деймос. Те включват изображения с висока разделителна способност, направени по време на най-близкото многократно прелитане на Луната, както и първите наблюдения, направени в екстремни и далечни ултравиолетови лъчи и първите хиперспектрални данни на Деймос в топлинния инфрачервен спектър с добра резолюция.

Наблюденията разкриват за първи път региони от далечната страна на Деймос, които никога не са били изследвани по състав. Най-близкото прелитане на Хоуп е на около 100 километра от Деймос.

„Не сме сигурни за произхода както на Фобос, така и на Деймос“, каза Хеса Ал Матруши, научен ръководител на EMM. „Една дългогодишна теория е, че те са уловени астероиди, но има неразрешени въпроси относно техния състав. Как точно са се озовали в сегашните си орбити също е активна област на изследване, така че всяка нова информация, която можем да получим за двете луни, особено по-рядко наблюдавания Деймос, има потенциала да отключи ново разбиране за сателитите на Марс. Нашите близки наблюдения на Деймос досега сочат по-скоро планетарен произход, отколкото отразяване на състава на астероид от тип D, както беше постулирано."

Дошъл от Марс

„Подобно на данните, получени от Фобос, показват, че неговият състав не е в съответствие с уловен астероид тип D, ранните резултати от наблюденията на EMIRS на Деймос разказват подобна история. И двете тела имат инфрачервени свойства, по-близки до базалтовия Марс, отколкото до астероид тип D, като метеорита Taggish Lake, който често се използва като аналог на спектралните свойства на Фобос и Деймос", каза ученият по инструментите на EMIRS Кристофър Едуардс.

Досега Хоуп е извършил редица прелитания близо до Деймос след прехода му към модифицирана орбита, използвайки процес, известен като „прехвърляне на Ламбърт“, маневра, която едва доловимо, но последователно променя орбиталната траектория на Hope, за да даде възможност за наблюдения на Деймос, като същевременно запази способността на мисията да създаване на наблюдения на атмосферната динамика на Марс на цялата планета.

„Имаме уникална възможност с Hope да характеризираме състава, термофизиката и подробната геоморфология на Деймос с тези нови наблюдения“, коментира Джъстин Дейган, заместник-ръководител на научните изследвания на мисията. „Очакваме да изградим по-добро разбиране както за произхода, така и за еволюцията на Фобос и Деймос и да развием фундаменталното си разбиране за тези два спътника на Марс.“

И двете луни на Марс са открити със телескоп през 19-ти век, но подробното им изследване става възможно едва през космическата ера. Деймос е по-малко наблюдаваната и разбрана от двете луни, тъй като е по-малка и обикаля в по-широка орбита, която завършва на всеки 30 часа. Неговият спътник, Фобос, е едновременно по-голям и орбитира по-близо до Марс, което го прави по-удобен за наблюдение от космически кораби на Червената планета, повечето от които се намират на дори по-ниски височини. Изключително голямата орбита, заета от Hope около Марс, предназначена да оптимизира покритието при изучаване на атмосферата на планетата, даде възможност за уникалната възможност за изучаване на Деймос с висока детайлност.

Първите прелитания на Hope над Деймос започнаха в края на януари и началото на февруари 2023 г., като преминаванията за калибриране на инструментите и близките прелети се извършват от март нататък, поддържайки изображения с висока разделителна способност и наблюдения от инструментите EXI, EMIRS и EMUS на Hope. При най-близките прелитания Хоуп премина приблизително на 100 км от Деймос, което е най-близкият подход, направен от космически кораб до по-малката луна на Марс от мисията на Викинг през 1977 г. Hope ще продължи продължителна серия от прелитания на Деймос през 2023 г.

Новите констатации идват след като Космическата агенция на ОАЕ, отговорна за финансирането и експлоатацията на мисията Emirates Mars, потвърди удължаването на мисията на EMM за още една година.

„Забележителното представяне на сондата Hope подкрепи цял набор от нови наблюдения в допълнение към постигането на нашите първоначално заявени цели на научната мисия“, каза председателят на космическата агенция на ОАЕ Сара Ал Амири. „Направихме нови наблюдения в партньорство с космическия кораб BepiColombo на ESA/JAXA по време на нашия круиз до Марс, капсулирахме набор от нови наблюдения на полярните сияния на Марс, включително никога досега не наблюдавани сияния и сега прехвърлихме нашата орбита, за да продължим не само да поддържаме нашите уникални наблюдения на атмосферата на Марс, но също така и нови наблюдения на Деймос. При тези обстоятелства, Hope надминава всички очаквания, ние удължаваме мисията на Emirates Mars с още една година.“

"Хоуп" в момента лети по своята планирана елиптична научна орбита от 20 000 – 43 000 km, с наклон към Марс от 25 градуса, включвайки фини промени, за да извършва своите допълнителни наблюдения на Деймос. Сондата прави една обиколка на планетата на всеки 55 часа и улавя пълна извадка от планетарни данни на всеки девет дни по време на мисията си да картографира атмосферната динамика на Марс.

EMM и сондата Hope са кулминацията на усилията за трансфер на знания и развитие, започнали през 2006 г., при които инженерите от Емирството работят с партньори по целия свят за разработване на дизайн, инженеринг и производствени възможности на космически кораби на ОАЕ. Hope е напълно автономен космически кораб, носещ три инструмента за измерване на атмосферата на Марс. С тегло около 1350 кг и приблизително с размер на малък SUV, космическият кораб е проектиран и разработен от инженери на MBRSC, работещи с академични партньори, включително LASP в Университета на Колорадо, Боулдър; Държавен университет в Аризона и Калифорнийски университет в Бъркли.

Марсианската мисия на ОАЕ изучава марсианската атмосфера и връзката между горния слой и долните региони и за първи път дава на международната научна общност пълен достъп до холистичен поглед върху марсианската атмосфера в различни часове на деня, чрез различни сезони. Публикациите на научни данни се извършват на всеки три месеца, като информацията е свободно достъпна в световен мащаб за изследователи и ентусиасти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини