От х:

Днес в x:

Хасковската библиотека навърши 70 г., Читалня №1 бе именувана „Атанас Ванчев дьо Траси“

    Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково празнува 70 години от създаването си. По този повод днес бе организирана кръгла маса на тема „Библиотеката - пресечна точка на наследство и бъдеще“.

    Преди форума бе съобщено, че читалня №1 вече ще носи името „Атанас Ванчев дьо Траси“. Вече е поставена и табела на врата на залата, намираща се на втория етаж в културното средище.

    Приветствия за годишнината отправи директорът на най-голямата библиотека в региона на Хасково Анна Щилянова. Тя информира, че през тази есен предстои да започне ремонт на новоименуваната зала.

    Гост на събитието беше заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева.

    Идеята читалнята да носи името Атанас Ванчев дьо Траси е на хасковските културни деятели и най-вече на младия поет Антон Атанасов.

    Поетът Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари 1940 г. 26-годишен заминава да учи във Франция. В продължение на години пътува и опознава културата и литературата на десетки страни по света. За свой дом избира Париж, където живее до края на живота си. Владее френски, руски, арабски, английски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици. Самият той е изявен преводач – превежда български автори на френски език и чужди автори на френски и руски.

    Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите. Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската. Носител е на редица международни и български награди. Награден е с орден „Стара планина” – І степен за принос в популяризирането на българската култура през 2010 г. През 2016 г. става носител на голямата награда „Александър Паскалев” на Община Хасково за цялостно творчество в рамките на Литературните дни „Южна пролет“. Атанас Ванчев дьо Траси умира на 30 септември 2020 година в Париж.

    Слово за него произнесе писателката Тодорка Николова, която последна му взима интервю.

    По повод 70-годишнината на библиотеката е издаден книга, която отразява последните 20 години на културната институция. В изданието са разкрити всички издания на библиотеката за тези 20 години, публикации в медиите, събрани колекции, провеждани инициативи. Такава книга беше издадена и за 60-годишнината.

    Днес бяха връчени членски карти на посланици на библиотеката, които помагат в работата на културното средище, сред които хора на изкуството и от местната власт. Това са заместник-кметът Мария Вълчева, Ели Видева, Антон Атанасов, Станислава Станкова, Стойка Мариновска, Станка Стоянова, Анна Йорданова, Даниел Русев, Тодорка Николова, Нора Дерандонян, Таня Атанасова.

    Към момента в хасковската библиотека има над 400 000 книги. За годишнината е подредена и изложба.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Че
      Честито!
      8 0
      13:16, 20 апр 2023
      Честита годишнина! Честито име на читалнята! На всички наградени също честитим!
    • 2
      Ми
      Милфър
      3 -5
      13:55, 20 апр 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини