От х:

Днес в x:

В Пловдив отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата с отворени врати в Голямата базилика и къщи в Стария град

В Пловдив отбелязват Международния ден за опазване на паметниците на културата  - 18 април, с отворени врати в Епископската базилика на Филипопол и емблематични къщи в Стария град. Това съобщиха от отдел "Култура" на общинската администрация. Базиликата отбелязва и две години от своето официално откриване. 

Епископската базилика на Филипопол е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Тя представлява трикорабна едноапсидна сграда с дължина 82,80 м и ширина 36 м. Подовете на базиликата са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ, надхвърляща две хиляди кв.м.

Мозайките на Епископската базилика са правени по техниката opus tessellatum. При нея малки камъчета с различен цвят се подреждат в изображение върху подложка от хоросан. Работата е бавна - за един ден майстор можел да нареди сектор с площ около 0,5 кв.м. За мозайките на Епископската базилика са използвани камъчета в бяло, черно, жълто, охра, червено, няколко нюанса синьо, зелено. 

Oт 2018 г. Епископската базилика е включена в Иникативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО за Република България като част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.

Гражданите и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването, реставрацията и експонирането на Епископската базилика на Филипопол. Представители на екипите ще бъдат на разположение в базиликата в два часови диапазона – от 11:00 до 12:30 и от 14:00 до 15:30 ч. Работното време на базиликата е всеки ден от 9:00 до 18:00 ч.

Общинският институт „Старинен Пловдив" отбелязва 18 април и с Дни на отворените врати с лекции в някои от своите обекти. Те започнаха още в празничните почивни дни, когато лекции изнесоха Антоанета Пердикацева в къща „Недкович", Росен Танев в къща „Хиндлиян" и Карамфила Пръхчарова в Балабановата къща. Предстоят лекции в къщите „Стамболян", „Клианти", в музейна аптека „Хипократ" и в експозиция „Златю Бояджиев".

На 18 април се отбелязва Международният ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден се отдава дължимото на националното наследство и се почитат хората, отдадени на каузата за опазването му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини