От х:

Днес в x:

Общините започват часове по труд и творчество заради параваните в изборните помещения

    В общините започват часове по труд и творчество заради параваните в изборните помещения

    За общините определено предстоят часове по труд и творчество, за да покрият изискванията за осигуряване на тайната на вота в изборните помещения на 2-ри април, когато гласуваме за нов Парламент.

    Изискването за осигуряване на паравани за предстоящите избори за народни представители е една от новостите при тези избори.

    Във всяка секция трябва да има задължително параван, зад който да може да се гласува с хартиена бюлетина и правото за тайна на вота на гласоподавателя да бъде защитен, тъй като сега ще има възможност всеки да прецени дали да даде гласа си на хартия или чрез машинен вот.

    Тъй като и от ЦИК и от Министерски съвет, който по принцип се занимава с с техническото обезпечаване на изборите, прехвърлиха отговорността за преценката как да изглеждат параваните, всяка от общинските администрации самостоятелно отговаря за осигуряването им и материалите от които ще са направени. Служебният премиер Гълъб Донев вече коментира, че „параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, като няма нужда да се се налага стандартизацията, тъй като това би ограничило избирателните комисии по общините и ще ги лиши от възможност да импровизират в зависимост от размерите на помещението за гласуване.

    Община Хасково ще използва за задължителните паравани, които се изискват, подвижните плоскости, с които са се обособявали в предходни избори така наречените „тъмни“ стаички. Те са лесно преместваеми и са с непрозрачни текстилни материи. Налични са за 150 секции, като на места има по два паравана. За последните няколко избора не са се ползвали всички, заради възможността за машинно гласуване. Повечето от тях са добре запазени и могат да влязат в употреба според новите изисквания, посочиха от общинска администрация.

    „Имаме много запитвани от общините, които касаят не толкова материалите, а най-вече размерите на параваните“, посочи председателят на Районната избирателна комисия в 29 МИР-Хасково Добромир Якимов. Във всяка секции с до 300 души ще има такива паравани, а в тези с над 300 избиратели, освен място, където може да се гласува с хартия, ще има възможност и за машинен вот. Параваните обаче трябва да са на такава височина, която от една страна да осигурява таен вот, но от друга да дава възможност да се открива част от тялото на избирателя, като глава или крака, но не и ръцете. Той трябва да се вижда в някаква степен“, обясни Якимов.

    В същото време от ЦИК не са дали и определение за „непрозрачен“, нито за максимална височина на съответните паравани или пък за това до колко трябва да е видимата част на тялото, няма указания и как да са поставени.

    Определено общините трябва да проявят находчивост за обезпечаването на изборните помещения откъм запазване на тайната на вота, но и откъм осигуряване на необходимите средства за това. В същото време обаче, каквото и да приложат като практика, то ще е за тяхна сметка, стана ясно от разясненията по темата от страна на ЦИК.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини