От х:

Днес в x:

Как изкуственият интелект ще промени смартфоните до 5 години

Изкуственият интелект (AI) трансформира много аспекти от нашия живот, смартфоните не са изключение. В днешната статия ще разгледаме как той ще промени индустрията на смартфоните до пет години.

Животът и издръжливост на батерията

Батерията е един от най-важните компоненти в смартфона. В голяма степен от нея зависи колко дълго можем да използваме нашите устройства без да ги зареждаме.

Въпреки това, производителността на батерията може да се влоши с течение на времето.  Върху това влияят различни фактори, като температура, цикли на зареждане и много други. Трудно бихме променим начина, по който използваме нашите смартфони. Но с помощта на изкуствен интелект можем да променим начина, по който се контролира батерията и зареждането .

Изкуственият интелект може да помогне за подобряване на живота на батерията, като предвижда нейния полезен живот. Или оптимизира настройките ѝ въз основа на поведението на потребителя и намалява консумацията на енергия, като умно управлява процесите във фонов режим.

Например, адаптивното зареждане, въведено от Xiaomi, и умната защита, въведена от Oppo и OnePlus в техните стандарти за бързо зареждане SuperVOOC. Тези техники на ИИ могат потенциално да увеличат издръжливостта на батерията на смартфона до 30%, оптимизирайки дългосрочното здраве на батерията на вашия смартфон с до 40% и спестете разходите за енергия за потребителите.

Изкуственият интелект и гласови асистенти

Гласовият асистент е удобен начин за взаимодействие с нашите смартфони. Гласовите асистенти използват технологии като разпознаване на гласа,  NLP. Както и изкуствен интелект, за да разберат и отговорят на човешки команди.

Гласовите асистенти могат да изпълняват различни задачи. Като например обаждания, изпращане на съобщения, възпроизвеждане на музика, проверка на времето, задаване на напомняния и други. Въпреки това, гласовите асистенти все още се сблъскват с някои предизвикателства, като проблеми с точността.

Новите технологии на изкуствения интелект могат да подобрят гласовите асистенти, като използват напреднали модели на обработката  (NLP). Например ChatGPT, който може да генерира по-естествени и привлекателни отговори, основани на контекста и личностните характеристики на потребителя.

Новите технологии на изкуствения интелект могат също да позволят на гласовите асистенти да се учат от обратната връзка на потребителите, да се адаптират към различни сценарии и да предоставят по-персонализирани услуги. Един друг пример е ChatGPT на Microsoft Bing, който беше обновен с говорещ глас и е наличен както за Android, така и за iOS, предизвиквайки Siri и Google Assistant.

Изкуственият интелект и камерите на смартфоните

Камерата е още една ключова функция на смартфона, която привлича много потребители. С помощта на изкуствения интелект, смартфонските камери днес могат да постигнат впечатляващи резултати, които се конкурират с професионалните DSLR камери.

Изкуственият интелект може да подобри камерите на смартфоните, като използва алгоритми за разпознаване на сцени и  автоматично регулира настройките за най-добрата възможна сцена. Всичко това вземайки под внимание, осветлението и различните сценарии, според това което снимате.

Очакват се значителни подобрения и при разпознаването на обекти. Това ще позволява на камерата да разграничи лицата от задната част на плана и да приложи ефекти, като боке за портретен режим. Освен това, изкуственият интелект може да подобри качеството на изображението, като използва различни техники за изчисления.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини