От х:

Днес в x:

Президентът Румен Радев ще е на посещение в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку

Президентът Румен Радев ще е на посещение в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център „Низами Ганджеви“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на тазгодишното издание на инициативата е "Светът днес: Предизвикателства и надежди". Президентът Радев ще има изказване в сесията на форума, посветена на научната и технологична революция.

В Баку се предвижда българският държавен глава да проведе среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев. В рамките на посещението ще бъдат обсъдени и търговско-икономически въпроси. 

В контекста на обявената тема форум ще разисква неотложни въпроси като новите/стари заплахи за глобалната сигурност, здраве за мир, как можем да се реформираме за ефективен мултилатерализъм, глобалнният мир -мечта или реалност, транспортни коридори, които свързват Европа с Азия през Азербайджан и страните от Централна Азия, бъдещето на Европа, бъдещето на Африка, ролята на Китай за глобалното развитие и сигурност. Ще бъдат засегнати ключови секторни въпроси, включително: Здраве за всички, бъдеще на образованието; Наука, технологии и иновации и как да трансформираме глобалните икономики и градовете на бъдещето, устойчивост и глобална икономика.

X GBF обещава да събере над 400 участници, включително настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители, Нобелови лауреати, международни организации и гражданско общество. През 10-те години на неговото съществуване във форума са участвали над 100 настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители, нобелови лауреати и повече от 4000 други високопоставени представители на правителства, международни организации и гражданско общество, за да обсъдят преодоляването на най-належащите предизвикателства в света.

Според официалната листа на потвърдените участници във форума, от българска страна участват още Росен Плевнелиев - президент 2012-2017 г, Петър Стоянов - президент 1997-2002 г., Екатерина Захариева - министър на външните работи 2017-2021 г., министър на правосъдието 2015-2017 и Асен Плевнелиев.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини