От х:

Днес в x:

Готвят ни нови местни данъци на 18-ти

Сделките със сгради ще поскъпнат

Твърде вероятно е да има промяна на данъчните ставки в някои от местните налози, предположиха от общинската хазна. Със сигурност данък придобиване на недвижими имоти ще се повиши от 2.6 на 3% върху цената на продадения имот. В случай обаче че декларираната сума е по-малка от данъчната оценка на имота, процентите се начисляват върху нея. Това се прави за да се избегнат изкуствено занижени цени декларирани при подобни сделки.

Възможно е да се повишат ставките и при данък сгради. Промени в закона дават възможност ставката да се повиши от 2 на 2.5 промила. Това е максималната стойност. Минималната ставка пък се намаля от 0.5 на 0.1 промил. Облагането е в зависимост от зоната в която се намира имота. „ Със сигурност на предстоящата сесия на 18-ти, няма да се обсъжда промяна на такса смет и данък МПС“ категоричен е шефът на местните данъци Димо Маринов. Той предупреди че желаещите да ползват 5% отстъпка върху дължимия данък за колата си, трябва да платят цялата сума до 31-ви март. 5% отстъпка за данък сгради пък се ползва в периода 1-ви март-30-ти април, при цялостно погасяване на налога. Иначе той може да се плати на 4 вноски.

Промяната в закона за местните данъци и такси задължава всички фирми в региона да предекларират собствеността си до 30-ти юни следващата година. В противен случай се започва с глобите. При предекларирането на имуществото, то се облага върху данъчната оценка на имота или върху отчетната стойност, но само ако тя е ПО-ВИСОКА ! Мотивът е същия както при данък придобиване-да се избегне умишленото отчитане на много по ниски стойности с цел пестене на данък сгради и такса смет.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини