От х:

Днес в x:

Хасково чества тържествено 145 г. от Освобождението на България

  Тържествено честване се проведе в Хасково по повод 145 години от Освобождението на България от османско владичество.

  Празникът започна в 11:00 часа на площад „Общински“ с ритуал по издигане на националното знаме. В церемонията участваха военнослужещи от Военно формирование 52 740 Хасково, Духов оркестър Хасково и Мажоретен състав при Младежки център Хасково.

  Веднага след това имаше шествие, водено от Духов оркестър Хасково, Мажоретен състав и военнослужещите. Потокът от хора се отправи към площад “Свобода“. Пред Паметника на незнайния войн бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България.

  Химна на България бе изпълнен от Хор „Родна песен“ с диригент Мартин Антонов и Духов оркестър „Хасково“ с диригент Недялка Ангелова. Беше рецитирана одата „Опълченците на Шипка“.

  Слово за празника произнесе кметът на Община Хасково Станислав Дечев. „Днес Хасково е озарен от цветовете на трибагреника. Така е винаги на 3-ти март – денят, в който се възражда българската държава, денят на свободата, която както казва Пенчо Славейков, първо трябва да изгреят сърцата. И тя запламтя – в сърцата на възрожденците, на църковните деятели, на будителите. Свободата изгря в сърцата на всички българи, които доказаха на света, че след 500 години чужда власт, народът им е силен. Вече 145 г. след Освобождението на България от османско владичество няма българин, който да не е признателен за международната подкрепа и за военната помощ в борбата ни за национално освобождение“, каза градоначалникът.

  По-късно прозвучаха песни на народния певец и почетен гражданин на Хасково Тодор Кожухаров и съпругата му Донка Кожухарова. Тържественото честване на националния празник завърши с общоградско хоро на площад „Свобода“.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Не
   Нещо не ми се вързва
   4 -3
   08:40, 4 мар 2023
   След Сан Стефанският " мирен договор " България е разделена на две- Княжество България , под властта на Русия и Източна Румелия - под властта на Османската империя. Тук остава и тогавашното поселище Хаскьой.Демек , не сме били освободени преди 145 години.
   Истинският национален празник е Съединението на България на 06/09/1885 г.Руско- турската война от 1877-1878 не е за освобождението на България. Тя е отговор на комплескирания от загубата на Кримската война от 1856 г руски император за завземане на Босфора и Дарданелите.Вече над 150 г Русия има кримски комплекс.Е взеха си го през 2014г.
   Така , че уважаеми българи. Трети март не е национален празник. Това е руски празник. Честваме " победата " на имперска Русия над османската империя. В Сан Стефано не имало представител на България между другото.Датат беше наложен като национален празник от Нардонто събрание в началото на 90-те години със силното влияние на Русия.Абе много има за и зчистване в историята
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини