От х:

Днес в x:

До 20 април се приемат заявки за участие в конкурса за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“

До 20 април се приемат заявки за участие в конкурса за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“, който е планирано да бъде проведен през месец май в Перник.  Това съобщи на пресконференция секретарят на Народно читалище „Нови хоризонти 2009 г." Владимир Русев.

Инициативата е на културната институция, която е спечелила и изпълнява проект под наименованието „Традиционното изкуство в новото време“. Той е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

Русев коментира, че конкурсът „Гласове и мелодии от Пернишко“ е насочен както към артисти любители, така и към професионалисти в областта на традиционното песенно и музикално творчество. Едно от условията в регламента е те да изпълнят една песен от своя репертоар и една от фолклорните образци от Пернишкия регион.

Той обясни, че изявата е част от процеса по опазване и популяризиране на традиционното граовско пеене, характеризиращо се със сложна техника на изпълнение и по-слабо разпознаваемо в други етнографски области на страната ни. Право на участие в конкурса имат и изпълнители на инструментална народна музика (фолклорни инструменти, акордеон, кларинет и др.), поясни Владимир Русев.

Организаторите на събитието планират то да се провежда всяка година.

Участниците в конкурсната програма през тази година ще трябва задължително да подготвят песни от репертоара на народните изпълнители Лиляна Галевска, Славка Секутова и Станчо Стоилов. Представянето на кандидатите не трябва да надвишава шест минути. Жури, съставено от доц. Наталия Рашкова, Венцислав Андонов и Валерия Момчилова, ще оценява явилите се кандидати.

На сайта на читалище „Нови хоризонти 2009 г." могат да се видят всички подробности около конкурса. Там се подават и онлайн заявки за участие до 20 април. Класираните на призовите места ще получат парични и предметни награди, осигурени от спонсори на конкурса.

Началото на конкурсната програма и галаконцерта ще открият певиците от женската фолклорна група „Седмошарица“ към читалището. В момента те усилено репетират за изявата, видя репортер на БТА.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини