От х:

Днес в x:

ДАНС и ГДБОП втори ден проверяват ТЕЦ-а в Димитровград, разпитаха 30 служители

    Втори ден служители на ДАНС и ГДБОП проверяват ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Припомняме, че тя започна от вчера по разпореждане наЕвропейската прокуратура в България. Проверки има и в други топлоцентрали и топлофикации в страната. Извършени са десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии, със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети.

    Юлиян Семерджиев от Съвета на директорите в ТЕЦ „Марица 3“ заяви, че днес продължават разпити на служители на централата. До момента са разпитани около 30 служители, сред които хора на ръководни длъжности, включително и редови служители.

    Той уточни, че вчера е приключило изземването на документи. „Предадохме всичко, което ни бе поискано. Готови сме да предоставим и допълнителна информация и документи, ако такива бъдат поискани. Днес проверяващите казаха, че ще извършват само разпити на служители – производство, счетоводство“, заяви Семерджиев.

    Относно разследването за вредни емисии, Семерджиев беше категоричен, че нямат притеснения в тази насока. „Ние сме подавали данните коректно към фирмата, която ги верифицира. Нямаме притеснения. Нашата дейност е постоянно проверявана, не само от този орган, но и от много други органи през последната година и половина“, заяви той. Допълни, че вчера в централата освен служители на ДАНС и ГДБОП, е имало и проверяващи от РИОСВ-Хасково и от Инспекцията по труда.

    Семерджиев подозира, че акцията на Европейската прокуратура е провокирана след националния протест в София на служителите в ТЕЦ-ове и мини в страната. Недоволството бе в средата на миналия месец. Тогава протестиращите настояха да не се закриват въглищните централи. Искането им бе да се премахне поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата през 2019 г.

    „В момента това го възприемаме малко като натиск от страна на Европа, тъй като след нашите протести всички партии се обединиха около това, че трябва да бъде преразгледан Плана за възстановяване в частта за въглищната енергетика“, заяви Семерджиев.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      ДАНС
      12 0
      20:31, 28 фев 2023
      да го питат този от къде са му парите в КТБ. Към 700000 лв. е имал в банката през 2014, когато я затвориха. Как се завират толкова пари само от заплата като общ. съветник и юрист в ТЕЦа? Сигурно е продавал квоти на черно :)
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини