От х:

Днес в x:

Байдън в Киев: Цената, която Украйна трябваше да плати, е изключително висока

Украйна плаща изключително висока цена за продължаващия конфликт, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в Киев след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс.

Днес сутринта украинските медии съобщиха за гигантски задръствания в Киев заради посещението на неизвестни към онзи момент чуждестранните гости. По-късно беше публикуван видеоклип, на който се вижда как Байдън заедно със Зеленски се намират на площад в близост до катедралата "Архангел Михаил". След това самият Зеленски публикува снимка с Байдън, който носеше вратовръзка в цветовете на украинското знаме.

"Цената, която Украйна трябваше да плати, е изключително висока. Жертвите бяха твърде големи... Ние знаем, че предстоят трудни дни, седмици и години", каза Байдън.

"Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той мислеше, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Той мислеше, че може да ни надвие. Но той жестоко сгреши", каза Байдън, като похвали украинците за смелостта им да се противопоставят на руската инвазия.

Членовете на Конгреса на САЩ са единодушни относно необходимостта от предоставяне на помощ на Украйна, въпреки разногласията по други въпроси, заяви  Байдън, съобщи CNN. "При всички разногласия в Конгреса на САЩ, ние сме съгласни да подкрепим Украйна", каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Байдън за посещението му в Киев в "най-трудното време", съобщи ДПА. В съвместно изявление за пресата Зеленски заяви: “Днешните разговори бяха изключително плодотворни… Те са много важни и от решаващо значение.“

Разговорът между Байдън и Зеленски се проведе в атмосферата на възможно най-голямо доверие, написа във Фейсбук украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. "Осъществи се историческо посещение. Ще кажа следното: и двамата президенти са удовлетворени от разговора. Атмосферата е възможно най-доверчива и сърдечна", написа Кулеба, който преди това отмени планираното си за днес посещение в Брюксел, без да посочи причина.

Посещението се състоя ден преди президентът Владимир Путин да направи важно обръщение, в което се очаква да изложи целите на Русия за втората година от това, което той сега нарича прокси война срещу въоръжената мощ на Запада.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини