От х:

Днес в x:

Български екипи извадиха трима от руините в Турция

Българските планински спасители, които са в Турция, извадиха жив един човек изпод руините на сграда в гр. Антакия. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) на страницата си във фейсбук.

„В Антакия, където се намира екипът в момента, при първото претърсване на разрушена сграда, немската овчарка Норд е подала сигнал на своя водач Атанас Уков от отряд Банско. Индикацията е потвърдена и от белгийската овчарка Нико, с водач Любчо Джолев от отряд Разлог. Резултатът - един човешки живот е спасен след четири дни под отломките“, пишат от ПСС. 

На 6 февруари вечерта екип от 12 спасители и пет кучета от ПСС към Българския Червен кръст отпътува за Турция, за да се включи в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната.

Двама души бяха спасени при съвместна операция между български спасители и местни екипи под руините на сграда в Турция. Това се посочва в публикация във фейсбук на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). 

Извадени са дете на четири години и възрастен мъж. В момента спасените са предадени на медицински екипи. 

„Доктор Веселин Йолов, служител на Медицинския институт на МВР, който е част от нашия екип в Турция, имаше трудната задача да окаже съдействие и пряко да участва в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадал човек получи втори шанс да оцелее. Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт“, се посочва в съобщението. 

Общо 78 служители на ГДПБЗН са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в гр. Бесни, съобщиха по-рано от МВР. От вътрешното министерство напомнят, че Националната асоциация на доброволците в Република България организира 28 доброволци, които още на 7 февруари отпътуваха за районите, пострадали от земетресението. В помощ на първия екип днес заминаха още 20 доброволци, които ще летят с турските авиолинии.

Екипите на Българския Червен кръст, съвместно с екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, работят в района на гр. Адана. До момента те са извършвали дейности по издирване и спасяване на три места.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини