От х:

Днес в x:

Радев се срещна със Зеленски в група от противници на остри санкции или военна помощ

Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с Володимир Зеленски и украинската делегация за заседанието на Европейския съвет, но в една от четири групи, в която са държави от ЕС, изказващи се против нови решителни санкции срещу Русия, както и които най-малкото се съмняват или директно се противопоставят на военна помощ за нападнатата преди почти година страна.

Не е известно кой точно е поискал този формат, но изглежда по-вероятно това да е идея на украинската страна. Тя очевидно е била приета и от всяка от 27-те държави членки, включително България.

В съобщениe от прессекретариата на президента се говори за участието на Радев в една от "съвместните работни сесии с президента на Украйна Володимир Зеленски", но не се обяснява защо е имало разделение. В сесията с българския президент са били още премиерите на Австрия - Карл Нехамер, на Гърция - Кириакос Мицотакис, на Словения - Роберт Голоб, на Унгария - Виктор Орбан и на Хърватия - Андрей Пленкович.

Изданието "Политико" съобщава, че държавните и правителствени ръководители са разделени на четири групи за срещата си със Зеленски. Първата група включва Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция. Втората група е на страните, за които е известно, че са активни поддръжници на Украйна: Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чешката република и Словакия.

Третата група включва страните, които "традиционно изразяват загриженост относно широкообхватни санкции срещу Русия": Австрия, Унгария, Хърватия, България, Словения, Гърция и Кипър. А Португалия, Малта, Ирландия, Белгия, Люксембург и Литва формират четвъртата група.

Тази вечер от пресцентъра на "Дондуков" 2 съобщиха, че президентът Румен Радев е участвал в съвместната работна сесия със Зеленски "заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович".

На срещата Радев отново е подчертал, че "ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика и България не може да приеме налагането на санкции в тази сфера".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини