От х:

Днес в x:

Румъния, Гърция, Украйна, Израел, САЩ готови с помощ за Турция след земетресението

Румъния ще изпрати в Турция екип от звеното за градско издирване и спасяване (RO-USAR). Решението беше взето часове след новината за опустошителното земетресение до град Газиантеп, на заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, свикано от премиера Николае Чука по предложение на Министерството на извънредните ситуации, след консултация с президента Клаус Йоханис.

Румънският главен инспекторат за извънредни ситуации, медицински екип на Мобилната спешна служба за реанимация и изваждане и екип на румънските военновъздушни сили към Министерството на отбраната са в готовност да подкрепят спасителната мисия. 

Подкрепата ще бъде предоставена чрез механизма на Европейския съюз за гражданска защита.

“Нашите мисли са с турския народ, семействата на жертвите и всички ранени или засегнати от опустошителното земетресение, което удари Газиантеп. Румъния е готова да предложи подкрепа!“, написа Николае Чука на страницата на правителството в Туитър.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис изрази дълбоки съболезнования за стотиците загинали и огромните разрушения, причинени от земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер в Турция и Сирия и заяви, че Гърция е готова да предостави незабавно помощ, съобщи в. "Катимерини", позовавайки се на публикация на Мицотакис в Туитър.

„Дълбоко сме натъжени от сеизмичната катастрофа в Турция и Сирия. Изказваме най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите. Мислите ни са с всички жертви. Гърция мобилизира ресурсите си и ще предостави незабавна помощ“, съобщи премиерът в профила си в Туитър. 

Земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш удари днес сутринта в 4:17 ч. (3:17 ч. българско време) района, разположен близо до границата със Сирия. По последни данни на турските власти 284 души са загинали, а 2323 са били ранени. Най-малко 237 души са загинали в различни сирийски градове, съобщават сирийските държавни медии. 

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение днес, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция", написа Зеленски в "Туитър". "Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ", допълни украинският президент.

Турция посредничи между Украйна и Русия в опит за уреждане на конфликта. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, включително дронове "Байрактар".

В своето изявление Зеленски не спомена Сирия. Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, на когото оказа решаваща военна помощ след избухването на конфликта в страната му през 2011 г.

Израел изрази  готовност да окаже помощ на Анкара след силното земетресение с магнитуд 7,9 в централната част на Турция и в северозападната част на Сирия, което беше усетено и в някои части на Еврейската държава и палестинските територии, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност са готови да окажат всякаква необходима помощ, а външният министър Ели Коен заяви, че се подготвя програма за бърза помощ.

На други места в региона, например в ливанските градове Бейрут и Триполи,  хората избягаха на улицата и с колите си се отдалечиха от домовете си, в случай че те се срутят, разказват свидетели.

В Израел жителите на района на Тел Авив, Бейт Шеан и Йерусалим съобщават, че са усетили вторичните трусове на земетресението. Израелската полиция заяви, че е получила повече от 3000 такива съобщения, информира CNN.

В информацията се посочва, че в Израел няма пострадали или нанесени щети.

Съединените щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини