От х:

Днес в x:

"Възраждане" зове всички в парламента да гласуват Закона за пътищата

Утре законопроектът за изменение и допълнение на Закона за пътищата ще бъде на дневен ред в пленарната зала и ще го гласуваме. Това съобщи председателят на парламентарната комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Коста Стоянов от "Възраждане" в отговор на въпрос на брифинг в парламента.

Според него депутатите ще успеят да приемат измененията на второ четене преди разпускането на 48-ото Народно събрание в края на седмицата.

Стоянов призова всички народни представители от всички парламентарни групи така, както са гласували законопроекта в комисията с пълно мнозинство, така да го гласуват и в пленарната зала.

Той отбеляза, че вчера регионалната комисия единодушно е приела измененията и допълненията в Закона за пътищата. От "Възраждане" имахме три предложения, които с пълно мнозинство бяха приети, като две от предложенията са свързани с уведомителен режим за изтичане на винетките, посочи той. Ако някой притежава едногодишна винетка, която тепърва ще изтече, той получава уведомление в 14-дневен срок преди изтичане на винетката и второ уведомление преди изтичане на винетката. Освен това се въвежда и уведомление за тримесечните винетки, което ще бъде само веднъж - два дни преди изтичане на винетката, обясни Стоянов. Вчера в комисията, с оглед на настройката на софтуера, беше прието решение тези промени да влязат в сила от 1 юни 2023 г., т.е. след четири месеца, съобщи още той.

Коста Стоянов посочи, че е прието предложение за налагане на таван на нарушението при използване на републиканската инфраструктура без винетка, което в момента съгласно Закона за движение по пътищата е 300 лева. Той обясни, че налагат ограничение - максимум три наказания в една календарна година за максимум 900 лева. Стоянов посочи, че с оглед на казуса "Пролеша", вчера в комисията е било прието ретроактивно действие на тази поправка и тя ще влезе в сила от 1 януари 2019 г. По този начин ще решим в голяма степен проблемите на жителите на с. Пролеша - няма да е напълно, но все пак това ограничение ще бъде едно голямо облекчение за тях, коментира председателят на регионалната комисия. 

В комисията беше прието и да бъдат правени корекции в рамките на до три знака при въведен грешен номер при закупуването на винетка, съобщи Коста Стоянов. Той посочи, че са били приети и улеснения за водачите и собствениците на къмпинг автомобили, които ще бъдат приравнени на леките автомобили и ще заплащат такса за винетка като за лек автомобил.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини