От х:

Днес в x:

Лекарството на нашата трапеза

Снегът вече идва, температурите стават обичайни за това време на годината и все по-често ни е студено, подсмърчаме и имаме чувството, че май се разболяваме. Най-лесен начин за подсилване на имунитета ни изглеждат мултивитамините и хранителните добавки, но има и друг вариант - храната, която консумираме ежедневно.

Ето кои са храните, на които да заложим в зимното си меню, за да си гарантираме по-добри защитни сили на организма и по-добра превенция на вирусите и настинките.

Сладки картофи

Може да не са по вкуса на всеки, но са истински полезни. Те са страхотен източник на бета каротин, който се преобразува във витамин А в организма. А той е един от отговорниците за правилното функциониране на имунната система. Важен съвет е да приготвяме картофите така, че да консумираме и обелката им.

Карфиол

Сезонен зеленчук, който похапваме както суров, така и на туршия, печен или варен. Най-добре е обаче да бъде в сурово състояние, за да извлечем максимума от голямото количество витамин С, който съдържа. Карфиолът е богат и на фибри, и на витамин В.

Лук и чесън

Чесънът е добре известен враг на гриповете и настинките, който наистина не бива да пренебрегваме през студените месеци. Важното и тук е да консумираме и него, и лукът предимно сурови, за да не губят полезните си свойства.

Броколи

Зеленият събрат на карфиола също не е за подценяване. Богат е на витамин Е, който има противовъзпалителен ефект. Освен това, броколите съдържат протеини, които поддържат имунната система.

Камби

Червените месести чушки лесно могат да се определят като суперхрана, защото са богати на редица микронутриенти - протеини, полезни въглехидрати, витамини и минерали. С тях можем да си набавим голямо количество бета каротин, както и дневната доза витамин С.

Цитруси

Вероятно няма нужда да споменаваме, че тези плодове са наистина богати на витамин С. Той пък подсилва имунната система, както никой друг. Препоръчително е да ги консумираме цели, а не под формата на фреш, пише MSN.

Райска ябълка

Можем да я намерим във всеки магазин по това време на годината. Тя също е добър източник на фибри и витамини С и А, които ни поддържат здрави и енергични. 

Моркови

Поредният зеленчук, богат на бета каротин, който се преобразува във витамин А. Морковите съдържат и много витамини, антиоксиданти и витамин С, затова е добре да ги хрупкаме всеки ден.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини