От х:

Днес в x:

Бисеров: 90% от общинските съветници в Хасково са некадърници

С докладните в които Бисеров и Исмаил се провъзгласяват за почетни граждани

Хасково никога не е случвал на качествен общински съвет в годините на прехода. Това заяви регионалният председател на КТ „Подкрепа Марио Бисеров”. Пред журналисти синдикалния лидер изказа своето виждане за прехода от комунизъм към демокрация, който преди два дни навърши точно 20 години.

Хасково остана встрани от големия сценарий, по който бе имитирана промяна и който изкористи демократичните настроения, смята синдикалистът. От което, по думите му, хасковлии не са спечелили ни най-малко. Примерът бе именно местния законодателен орган-общинският съвет. „Проверете, ако желаете, колко хора с основно образование са влизали през годините в общинските съвети и колко от тях са излизали вече висшисти”, „Питайте хората колко имена на съветници знаят”, риторично запита Бисеров. Дълбоката анонимност, на която се радват местните парламентаристи, е заради ролята им на послушковци, машинки за гласуване, които нямат собствено мнение, допълни той.

Самият Бисеров е бил общински съветник. „При изтичането на мандата през 2003-та година си направих един експеримент. Заедно със Себахтин Исмаил внесохме две идентични докладни-той ме предлага за почетен гражданин на Хасково, а аз предлагам него. Мотивът бе дословно: поради девалвацията на званието „почетен гражданин” предлагам……. Тези докладни влязоха в дневния ред!!!!” Потресеният тогава Бисеров в последния момент изтеглил предложенията си. „Ако не бях го направил, сега аз и Себахтин щяхме да сме почетни граждани на Хасково”, иронично вметна той. И бе категоричен, че 90% от съветниците въобще не четат докладните записки. Ако ги четат пък не ги разбират, защото им липсва компетентност и кадърност. „Няма да се занимавам с кметовете. Каквото и да правят, то става защото тези общински съвети им позволяват”.

Приблизително равни по форма и много различни по съдържание-20 лв сега и отпреди 20 години

Според Марио Бисеров, вина за това имат гражданите. „Така и не се научихме да търсим сметка от своите избраници. Каква са я свършили. Да им задаваме неудобни въпроси. Живеем в псевдо демократично общество и цялото объркване на прехода започна от самото начало-от бивши ченгета и креатури на комунистите. Аз лично се гордея, че навремето изгоних трима души от СДС. Лицата Емил Ценов Георгиев, за който се доказа, че е ченге, Динко Динев-безпринципен хамелеон, и Георги Пинчев който отказа да подпише декларация, че няма нищо общо с държавна сигурност”, похвали се Бисеров.

Хартиени еднолевки за спомен

Поводът за своеобразното връщане в спомените, в каквото се превърна пресконференцията, бе претенцията на временни герои да обясняват как се е извършил преходът. При условие, че те нямат нищо общо с него, обяви известният като митингаджия №1 Марио Бисеров. Той отдаде дължимото и на първия, който е свикал митинг в областта - Борис Лавчиев, който починал преди три години. Накрая почерпи присъстващите с луканка, която била спестена от постната пица на министър Дянков. И раздаде за спомен левчета от времето на Живков. „Тогава с 3 двайсетолевки ходих 10 дена на море. А 1 лв купуваше 5 литра бензин”, щрихира разликите с преддемокрацията синдикалистът. И остави отговора на въпроса „Защо стана така?” на хората. Но не и преди да посочи още една разлика, при това вече от времето на „утвърдената” демокрация. „През 89-та и 90-та участвах в десетки митинги и ме охраняваха десетки полицаи. Нито един не носеше оръжие. Преди две години протестирахме в Търговище по аферата „Шише джам”. Бяхме 200 души, охраняваха ни 200 полицаи, въоръжени до зъби, които решиха през нощта да ни смачкат. За пръв път в живота си изпитах страх! Сега полицаят, който командваше ударния отряд тогава, е шеф на тамошното РДВР”. Без коментар.

Георги Христов

Костов съсипа СДС, а Бисеров го предсказа
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини