От х:

Днес в x:

Двама арестувани в Естония за измама с криптовалута на стойност 575 млн. долара

Полицията в Естония е арестувала двама мъже, заподозрени в извършването на измама с криптовалута на стойност 575 млн. долара, от която са засегнати стотици хиляди.

Местните власти разследвали случая съвместно с ФБР, а от американска страна настояват за екстрадирането на 37-годишните естонци Сергей Потапенко и Иван Турогин.

Твърди се, че двамата приканвали „жертвите” си да инвестират в услуга за добив на криптовалута, наречена HashFlare, и фалшива виртуална банка - Polybius. В изявление на Министерството на правосъдието на САЩ се казва, че срещу двамата мъже има сериозни обвинения за измами по електронен път (имейли и др.) и за пране на пари - престъпления, наказуеми с до 20 години затвор.

В периода 2015 - 2019 г. клиенти от цял свят са сключили договори с HashFlare на обща стойност над половин милиард долара. Министерството на правосъдието твърди, че на измаментите са били обещани и дивиденти, ако инвестират в Polybius - виртуалната банка, "създадена" от Потапенко и Турогин.

Твърди се, че по този начин обвиняемите са набрали 25 млн. долара, но банка така и не била създадена. Те са използвали фиктивни компании, за да „изперат" приходите от престъпната дейност, като са закупили поне 75 имота и луксозни автомобили, твърди още правосъдното министерство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини