От х:

Днес в x:

Козметиката: тайната на етикетите

Ползваме различни козметични средства с надеждата, че това ще помогне за здравето на кожата ни. Но, оказва се, понякога в козметиката се съдържат вещества, които може да ни навредят. И най-лошото – невинаги те са описани в етикета на продукта, защото обикновено в него са посочени само основните съставки.

Спиртът не е подходящ за всеки

Лосионите, които съдържат спирт, могат смело да се препоръчат на всеки с мазна или склонна към възпаление кожа, тъй като алкохолът притежава изсушаващо и дезинфектиращо действие. Но съдържанието на спирт в препарата не трябва да превишава 15-17%.

Ако имате суха кожа, трябва да се откажете от употребата на козметика, съдържаща спирт. В противен случай кожата ви ще започне да се лющи или най-малкото ще се появи неприятно усещане за стегнатост.

Забравете за спиртните лосиони през зимата, когато кожата е подложена на повече неблагоприятни въздействия: студ, резки промени в температурата, сух въздух.

Парафинът има камедогенно действие

Парафинът често присъства в козметиката за подмладяване. Той обаче не се препоръчва при проблемна, мазна или кожа от смесен тип, тъй като образува върху кожата филм, т.е. възпрепятства извеждането на токсините през порите и затруднява достъпа на кислород. В резултат кожата губи своята гладкост и еластичност.

Но пък за омекотяване на ръцете парафинът е истински незаменим. Той притежава затоплящо действие и ускорява обмяната на веществата.

Минералните масла запушват порите

Заради това те могат да предизвикат възпаления и алергични реакции. Филмът, който маслото образува предпазва епидермиса от дехидратация, но не дава никаква възможност за допълнително овлажняване. Освен това минералните вещества попиват по-трудно и възпрепятстват извеждането на продуктите от клетъчния обмен. 

А и кой не знае, че парафинът и минералните масла са производни на нефта!?

Глицеринът обезводнява

Преди време той се е смятал за прекрасно овлажняващо средство. Но в по-голямо количество може да навреди особено на сухата кожа, тъй като изтегля влагата от дълбоките й слоеве. Затова, ако имате проблем с влажността на кожата, внимателно подбирайте колко глицерин се съдържа в козметиката, която купувате. И най-добре забравете напълно за глицериновия сапун, така популярен някога! Използвайте гел или течен сапун – това е много по-приятно и полезно за кожата.

Натуралните растителни екстракти носят риск от алергии

Това важи най-вече за хората, които вече са показали склонност към алергични реакции. Например, ако получавате зачервяване на кожата и парене, когато берете лайка, бъдете много внимателни и към нейния екстракт. И избягвайте шампоаните и кремовете с лайка. 

При появата на каквато и да е алергична реакция, веднага търсете лекарска помощ.

Ретиноидите имат някои противопоказания

Ретиноидите са производни на витамин А. Те са една от най-ефективните козметични съставки, не само защото витамин А е един от основните антиоксиданти, но и защото отлично се справя с акнето. За да постигнете обаче този ефект е необходимо постоянство - кремът с ретинол трябва да се ползва редовно поне година!

Ретинолът има и някои доста ясно изразени странични ефекти и противопоказания. Той не бива да се прилага по време на бременност, при едновременно приемане на лекарства (основно съдържащи тетрациклин, както и тиазиди), при свръхчувствителна кожа, наличие на рани и механични увреждания. Най-често наблюдаваните странични ефекти са сухота и лющене, сърбеж и раздразнение.

Дерматолозите са на мнение, че е най-добре напълно да се откажем от ретинола през лятото или поне да ограничим силно неговата употреба, защото той повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи и с това увеличава риска от меланома (рак на кожата).

Гликоловите киселини могат да доведат до червени петна

Тези киселини често се използват в салоните за красота, особено при т.нар. кислороден пилинг, който е наистина безболезнен и дава добър ефект. Те се препоръчват и при наличие на пъпки, обриви, възрастови промени на кожата, нарушения в пигментацията.

Но те имат редица противопоказания: бременност, кърмене, херпес в изострен стадий, простудни заболявания, наличие на рани и драскотини. Освен това, ако пилингът не е направен както трябва, върху кожата могат да се появят силни зачервявания, които да се задържат дълго.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини