От х:

Днес в x:

Песков се закани на Великобритания заради саботажа на Северен поток и атаката в Севастопол

Участието на британски специалисти в атаките срещу Черноморския флот и газопроводите "Северен поток" 1 и 2 няма да остане без отговор, а Москва ще обмисли по-нататъшни стъпки, заяви пред репортери Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

"Такива действия не могат да бъдат оставени без последствия. Разбира се, ще помислим за по-нататъшни стъпки, безусловно не можем да минем без това", подчерта Песков.

Също така говорителят на Кремъл заяви, че руските специални служби разполагат с данни, които сочат, че британски военни съветници са ръководили и координирали нападението в залива на Севастопол. "Има доказателства, че Великобритания е участвала в саботаж, казано на руски език - в терористичен акт, срещу жизненоважна енергийна инфраструктура, но не руска, което е много важно да се вземе предвид, а международна енергийна инфраструктура", добави той.

От думите на Песков стана ясно, че Русия все още не е взела решение дали да ремонтира "Северен поток".

Говорителят на Кремъл каза също, че Москва разчита европейските страни да не мълчат, а да направят анализ на участието на Лондон в атаките срещу Черноморския флот и "Северен поток". "Очаквам, че въпреки недопустимото мълчание на европейските столици, този анализ ще бъде извършен."

От брифинга на Песков стана ясно, че Путин се е консултирал с юристи по въпроса необходимо ли е издаване на указ за прекратяване на частичната мобилизация, и отговорът е бил, че такъв документ не е необходим. "Става дума за това дали е необходим указ след окончателното изявление на министъра на отбраната Сергей Шойгу, че частичната мобилизация е приключила. Ние съобщаваме: указ не е необходим."

Преди това същата позиция беше изразена от Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно законодателство в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент.

Как Великобритания влезе в черния списък на Русия

Олександър Краев, експерт на Съвета за външна политика "Украинска призма" обяснява ситуацията от гледна точка на нападнатата страна:

След атаката срещу корабите на Черноморския флот в Севастопол, Руската федерация допълни списъка си с "неприятелски страни". По-специално, 14 контролирани от Великобритания територии бяха включени в списъка. Руснаците обвиниха самата Великобритания в участие в подготовката на тази атака срещу техните военни кораби, както и в подкопаването на "Северен поток 2".

По отношение на британското сътрудничество с Украйна, дори преди пълномащабното нахлуване, то се концентрира върху укрепването на средствата за борба по море. Британците ни помогнаха да пресъздадем заводите в Херсонска и Николаевска области, които трябваше да възстановят най-новия украински флот. Именно британците започнаха да ни прехвърлят най-новите ракетни катери, обучиха нашите военноморски специалисти и помогнаха за разработването на нова стратегия за използване на украинския флот. Тоест този партньор винаги е бил флагман в контекста на възраждането на ВМС на Украйна.

Лондон отдавна е заел ясна антируска позиция

Освен това вероятно не си струва да напомняме, че от началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация, Великобритания стана една от първите страни, които активно помогнаха на Украйна: британските политици обединиха страната в помощ на Украйна и в същото време в съпротива срещу влиянието на руските пари. Помислете за Борис Джонсън, Лиз Тръс и Бен Уолъс. Това са може би най-ярките антируски политици в света.

В началото на пълномащабна атака срещу Украйна Великобритания планираше да се откаже от руския износ преди началото на 2023 г. Но показателно, че 100% отказа руски стоки още през юли. Следователно до началото на ноември тя е напълно в състояние да прекрати всякакви икономически отношения с Руската федерация.

Руснаците загубиха както сметките си в Лондон, така и неофициалното си влияние върху британските политици

Друга конкретна причина, поради която Кремъл обвинява Великобритания във всички смъртни грехове, е ефективната работа на британското разузнаване, което е нашите „очи и уши“ през целия период на пълномащабна война. Все пак MI6 е една от най-активните разузнавателни структури в света. Великобритания първа инициира това сътрудничество, а след това се превърна в ключово звено във взаимодействието между разузнавателните служби на страните от НАТО и Украйна. А днес на руснаците това никак не им се нрави.

Лондон отдавна е заел ясна антируска позиция. В частност и заради "личните сметки" с руснаците. Инцидентът в Солсбъри е наречен "първото нападение на британска земя, вероятно след Втората световна война". На руснаците това не им е простено.

Сега британците се превърнаха в мощни врагове на Русия

Всъщност британците успяха ефективно да унищожат най-голямата руска шпионска мрежа в чужбина. Например, беше проведена операция за унищожаване на "Лондонград", благодарение на която столицата на Великобритания престана да бъде място за пране на пари за руските олигарси.

Интересно е, че навремето дори консервативната партия финансираше кампаниите си от парите на олигарсите на Руската федерация. През британските финансови институции течаха милиарди "руски" долари, руски олигарси притежаваха няколко вестника и транспортни компании, но в крайна сметка бяха лишени от тях. Руснаците загубиха както сметките си в Лондон, така и неофициалното си влияние върху британските политици.

Затова още през 2019 г. (когато беше публикуван междинният доклад за националната сигурност) Обединеното кралство беше посочено от Руската федерация като ключова заплаха.

И не е изненадващо, че сега британците се превърнаха в мощни врагове на Русия.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бр
    браво
    6 -7
    16:43, 1 ное 2022
    Шапка им свалям на Великобритания.Много правилна политика.Да се надяваме че и Германия и Франция са си взели поука.Франция май смени курса. Явно Германия са най алчни.Браво на Великобритания.Путин да се навре в кучи г*з!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини