От х:

Днес в x:

Италия пое на ролята на Рамкова държава за бойната група в България

Формирането на бойни групи на територията на България и на другите страни членки от Източна Европа е важна стъпка за привеждане на мерките за бдителност и показва общата отговорност на Алианса към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България в контекста на усилените мерки за бдителност в рамките на НАТО. Държавният глава беше посрещнат с почетен строй на полигон „Ново село“ и прие рапорта на командващия церемонията.

„Днешната церемония по поемането на ролята на Рамкова държава от Италия за бойната група на територията на България е важен етап от изграждането на адекватни отбранителни способности в условията на радикално променена среда на сигурност от войната на Русия срещу Украйна“, заяви Радев. 

Той посочи, че церемонията е още един пример, че силата на Алианса „е в нашето единство и солидарност“.

„Само преди три месеца Алиансът прие своята нова стратегическа концепция, която определя заплахите и рисковете пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своите територии, че държавите членки, граничещи с конфликта, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност“, заяви държавният глава.

„След десетилетие, фокусирано върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от нашия регион, днес Алиансът се връща към своята същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенността и сигурността на всяка отделна държава“, каза още Радев. 

„Искам да изразя нашата признателност към италианската страна, която прие ролята на Рамкова държава и активно се включи със сили и средства в укрепването на нашия отбранителен потенциал“, каза Радев. Той благодари на всички съюзни държави, които са отговорили на поканата на България и са дошли със свои формирования в укрепване на нашата сигурност. 

Според държавния глава съвместните учения, които се провеждат, са най-добрата форма за повишаване на нашата оперативна съвместимост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини