От х:

Днес в x:

Една стотна от рублата. Как "Костя Копейкин" пренаписа Гогол

Търговската марка "Костя Копейкин" ще стане име на фондация, а тя ще дава стипендии на "даровити деца". Копейкин е обиден прякор за руска зависимост срещу дребни пари. Но според човека, за когото се отнася, Копейкин всъщност е "руският Робин Худ", само че по Гогол.

Подиграват го с прякора Копейкин, а той вижда в него нещо хубаво. Лидерът на "Възраждане" обясни във Фейсбук откъде идва това разминаване. Той направи това три дни след като стана ясно, че депутати от „Възраждане“ са подали документи за регистрация на търговска марка „Костя Копейкин“ в Патентното ведомство.

В публикацията си Костадинов обвинява „неграмотните психодесни маргинали“, че са изтълкували погрешно решението за регистрация на търговска марка „Костя Копейкин“. Лидерът на „Възраждане“ казва, че "Костя Копейкин" е положителен герой от романа „Мъртви души“ на Николай Гогол.

В написаното от Костадинов по повод произведението на Гогол има поне четири неточни твърдения и общо объркване за ролята на героя.

За това, че депутати от "Възраждане" са решили да патентоват прякор, се разбра от публикация на адвокат Диана Попова-Ганева в събота.

Заявлението е внесено в Патентното ведомство няколко седмици след една сцена в парламента - тогава Костадинов реагира с възмущение на това, че депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев се обръща към него с „господин Копейкин“ и се стигна до спречкване между двамата. По-късно Костадинов поиска извинение заради „разпространение на клевети за откраднати субсидии“ и използване на „термини, които си мислят, че обиждат някого, използвайки "Копейкин“.

Що се отнася до регистрацията на марката, адвокат Диана Попова-Ганева си я обяснява така: „вероятно лидерът на „Възраждане“ смята, че притежавайки търговска марка „Костя Копейкин“, може да забрани на трети лица да използват този словен елемент и да започне някакви съдебни битки“. Но регистрацията на търговска марка не дава такива права.

Българският Копейкин

Няма достоверна информация за това кой е човекът, който за първи път определя като Костя Копейкин лидера на "Възраждане". Прякорът е свързан с ранната му политическа кариера. Историята е назад във времето, когато Костадинов набира популярност в обществения живот във Варна.

Политическата му кариера започва оттам и от ВМРО, а в края на 2021 г. основаната от него партия „Възраждане“ влиза в парламента. Костадинов е известен с това, че иска смърт за „изменниците на народното дело“. Обещава трудови лагери и затвор за всички, „които не са с нас“. Иска излизане от Европейския съюз и НАТО. Казва, че "един ден цялата русофобска паплач ще отговаря пред съда за престъпленията си срещу България и българите" и обвинява всички, че действат под чуждо влияние.

Обяснение по Гогол

Два дни след като стана известно, че има регистрирана търговска марка „Костя Копейкин“ представители на „Възраждане“ започнаха да обясняват със задна дата действията си.

В понеделник секретарят на партията Деян Николов каза, че ще създадат фондация „Костя Копейкин“. „Фокусът ни ще е да подпомагаме даровити деца в сферата на литературата и изкуствата, а финансирането на фондацията ще идва както от дарения, така и от [това, че] често срещу нас има клевети и лъжи. Съответно се налага да водим дела за клевета“, каза пред Би Ти Ви Николов.

Във вторник лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов публикува статус, в който казва, че фондацията е кръстена на герой на Гогол от „Мъртви души“.

Костадинов прави собствен прочит на разказа „Повест за капитан Копейкин“ от романа. Той се обръща към „психодесните маргинални части от нашето общество“, за които има подозрения, че не са чели книгата, нито пък са чували името на писателя. Казва, че тази част от обществото е „известна със своята тежка и многопластова функционална неграмотност“. В този контекст Костадинов пише, че ще разкаже "една история специално за [тези хора]". Следва собственият му прочит на произведението на Гогол „Повест за капитан Копейкин“, в който има поне три неточни твърдения.

Четене с разбиране

Костадинов пише, че в книгата "Мъртви души", наред с много други герои, се разказва „за един капитан от руската армия, останал инвалид след войната на Русия с Наполеон. Тъй като след войната е захвърлен на произвола на съдбата от бездушните руски чиновници, той събира банда разбойници около себе си и започва да граби пари от богатите помешчици, за да ги раздава на бедните хора“.

Преразказът на Костадинов е верен само в първата си част. В „Мъртви души“ има герой, капитан от руската армия, който е инвалид от войната, без възможност за препитание. Нататък следва съществената разлика.

В повестта не се разказва за това как капитан Копейкин събира банда, за да „граби пари от богатите“, а за инвалидизиран човек, който не може да работи, защото няма крак и ръка, и очаква "монаршеска милост" в Петербург. Повестта завършва с появата на „шайка разбойници“ и със слуха, че главатарят на тази шайка може да е „не някой друг, а…“. Веднага след многоточието идва репликата: „[за] капитан Копейкин ти сам каза, [че] бил без ръка и крак“.

В този смисъл твърдението на Костадин Костадинов, че това е „руският Робин Худ“ е неточно, защото Копейкин не напада богати, за да дава парите им на бедни, а е човек, който търси милост от властимащите.

Следващото твърдение на Костадинов е, че „името на този литературен герой е капитан Костя Копейкин“. Това не е вярно. Никъде в книгата не се споменава първото име на героя. Той се появява и съществува само като „капитан Копейкин“. Поне според написаното от Гогол.

Според Костадинов капитан Копейкин е положителен герой. Това негово твърдение не е ново. Той каза същото и след скандала с Искрен Митев в парламента, когато се припозна в образа на Копейкин. Но твърдението, че капитан Копейкин от „Мъртви души“ е положителен е неточно. Първо, той се появява единствено в тази глава, която няма връзка с общото повествование. Второ, Гогол описва един безпомощен човек, който търси милост.

Костадинов обяснява регистрацията на търговската марка по Гогол като част от "стандартната процедура по регистрацията" на фондацията.

Бански гащета, перуки, щраусови пера

Заявлението за регистрация на търговската марка "Костя Копейкин" е подадено по Закона за марките и географските означения. Той казва, че марката е знак, който е способен да отличава стоките или услугите на едно лице от тези на други лица. "Регистрацията на марка предполага някаква форма на търговска дейност, най-често отнасяща се до производството или предлагането на определени видове стоки или услуги", каза за Свободна Европа Георги Калинов, адвокат и представител по търговски марки пред Патентното ведомство.

Според Калинов практиката за регистрация като "(търговски) марки, било на имена на политически субекти, било на други понятия, придобили своята популярност в рамките на политическия живот, най-малкото буди известно недоумение".

Така е при марката "Костя Копейкин", където са посочени класове на защита под тази марка на стоки като бански гащета, перуки, щраусови пера, пластични обвивки за амбалаж, пластмаси за моделиране, но също и циркови представления и шоупродукции.

"По-пикантен е въпросът каква ли би могла да бъде мотивацията зад заявяването на такава марка, например, за услугите „търговски посреднически услуги” или, още по-щекотливо звучащите в контекста, „посреднически услуги за свързване на потенциални инвеститори с предприемачи, нуждаещи се от финансиране”, или пък „бизнес посреднически услуги за свързване на различни специалисти с клиенти”, каза Георги Калинов.

Право на заявителя е да избере и отбележи обхвата на защитените стоки и услуги. Логиката е, че по този начин заявителят отличава собствената си дейност от тази на конкурента си. "В случая може да предизвика горчиви размишления и любопитството кого ли заявителят възприема като конкурент на пазара на „услугите” си", коментира адвокат Калинов.

Марката "Костя Копейкин" обяви още и това, че ще връчва и "ежегоден приз за продажна журналистика". Журналистите са обект на внимание на Костадинов за пореден път. Това е продължение на линията на противопоставяне, която лидерът на „Възраждане“ започна три дни след изборите. Тогава той се опита да изгони журналисти от пресконференция, защото са му неудобни.

Събитията, свързани с Костадинов, идват на фона на откритието, че той се радва на медиен комфорт. Преди изборите той е бил лидерът с най-много ефирно време в телевизиите. По време на кампаниите за изборите от юли и ноември 2021 г. той е бил на второ място по екранно присъствие.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини