От х:

Днес в x:

Румен Радев във Валета: Не можем повече да бъдем държани извън Шенген

Обединена Европа не трябва да остава безразлична към войната на Русия срещу Украйна. Нейната ескалация е най-голямата опасност за световния мир след Втората световна война. Това заяви президентът Румен Радев във Валета, където се провежда среща на държавните глави от групата "Арайолуш".

Една от темите, които Радев е обсъдил снощи в малтийската столица с колегите си от парламентарните републики в ЕС, е влизането на България и Румъния в Шенген.

"Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии", каза президентът Радев. "Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двоен стандарт. Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа."

Форматът за политически диалог "Арайолуш" е създаден през 2003 г. и обединява държавни глави на парламентарни републики от Европейския съюз, които обсъждат актуални въпроси за Европа. Групата носи името на португалски град, където за пръв път се състои среща в този формат, с участието тогава на шестима президенти.

Президентът направи и първия си коментар след публикуването на официалните резултати от парламентарните избори в България.

"И тези избори, за съжаление, не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта", заяви той. По-тревожното по думите му е, че "издигането на нови червени линии и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата".

Според Радев служебното правителство е изградило само за два месеца стабилна основа, от която следващото редовно правителство би трябвало да може да преведе страната през зимата без особени затруднения. "Както видяхте, след 10 години протакане, служебното правителство най-сетне въведе в експлоатация интерконектора с Гърция и това снижи значително цените на газа", каза Радев. По думите му служебното правителство е допринесло за понижаването на цената на горивата, разработило е мерки за компенсация за цените на газа за бизнеса, които ще внесе в парламента, ще внесе и годишния бюджет.

Радев каза, че следващата седмица ще обяви кога ще свика новия парламент на първото му заседание.

Днес българският държавен глава заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитрова
    2 0
    12:13, 6 окт 2022
    Радев е двуличник, руски агент и в шенген направо размитат за него ! С една дума за избирателите му е като селско гуру, а в евросъюза е солташака на Путин!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини